Provincie Groningen

Besluiten Provinciale Staten 26 september 28 september 2007

Nieuwe voorzitter Max van den Berg

Woensdag vergaderden Provinciale Staten voor het eerst met hun nieuwe voorzitter: Max van den Berg. Van den Berg is woensdag officieel geïnstalleerd als commissaris van de koningin in de provincie Groningen. Op de agenda van Provinciale Staten stond onder meer de programmabegroting 2008, het project Binnen Aa en het actieprogramma Armoede en Armoedebestrijding.

Max van den Berg officieel geïnstalleerd

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Commissaris van de koningin Max van den Berg laat weten dat Groningen voelt als 'thuiskomen'.

1. Vasthouden aan raamplan van het project Binnen Aa Provinciale Staten hebben een motie van GroenLinks over het project Binnen Aa aangenomen. Met de motie geven de Staten aan dat het college de lange termijn ambities van de verbindingszone Binnen Aa moet handhaven. In het raamplan Binnen Aa zijn natuurdoelen en ambities vastgesteld. Waaronder een robuuste ecologische verbindingszone langs de Binnen Aa. Met de voorliggende combivariant van Gedeputeerde Staten kan volgens de Staten een belangrijke eerste stap in de goede richting worden gezet, namelijk realisatie van het raamplan. Volgens de Staten zijn niet alle opties voor realisatie van de natuurdoelen en ambities van het raamplan (voor de wat langere termijn) voldoende verkend, waaronder samenwerking met Duitsland. Vooruitlopend op verdere discussies wilden zij richting het college markeren dat de doelstellingen uit het raamplan behouden moeten blijven. Vandaar deze motie.


2. Aanvullend krediet "Van Turfvaart naar Toervaart" Provinciale Staten hebben een aanvullend bedrag van EUR 1.600.000 beschikbaar gesteld voor het voltooien van het project "Van Turfvaart naar Toervaart". De Staten stellen een aanvullende bijdrage van EUR 313.000 beschikbaar uit het ESFI-budget 2007 (Economische Sociaal Fysieke Infrastructuur). Provinciale Staten stemden verder in met voorfinanciering van de aanvullende gemeentelijke bijdragen. Deze kosten (EUR 75.000) worden betaald uit het budget voorfinancieren grote projecten voor investeringen in de economische en ecologische infrastructuur. Tot slot stemden de Staten in met de garantstelling voor eventuele meerkosten die nog kunnen ontstaan. Hiervoor wordt EUR 400.000 gereserveerd.

Achtergrond
Recente ontwikkelingen zijn van invloed geweest op de financiële stand van zaken. Er is overeenstemming bereikt met (op één na) alle grondeigenaren, waardoor de plannen nagenoeg binnen de verlengde subsidietermijn kunnen worden uitgevoerd. Zonder verlies van subsidiegeld. Verder moest een duurdere constructie worden toegepast bij het aanleggen van boordvoorziening langs het Kielsterdiep en het Grevelingskanaal. Ook bleek de al aanwezige beschoeiing in een veel slechtere staat te verkeren dan verwacht, waardoor vervanging alsnog noodzakelijk was. Onlangs zijn de laatste werken aanbesteed: de aanleg van het kanaal Kielsterdiep-zeilmeer Langebosch, de aanleg van een sluis in dit kanaal, de aanleg van twee bruggen en de aanpassingen aan vijf gasleidingen. Behalve de aanleg van het kanaal, zijn alle aanbestedingen aanzienlijk duurder uitgevallen dan geraamd. Belangrijkste oorzaak is de marktwerking: landelijk trekt de markt aan en er is sprake van een stijgend prijsniveau.


3. Actieprogramma Armoede en Armoedebestrijding 2008-2011 Provinciale Staten stemmen in met het actieprogramma armoede en armoedebestrijding 2008-2011, dat op verzoek van de Staten gemaakt is door het college van Gedeputeerde Staten. In het rapport wordt benadrukt dat het krachtig voortzetten van bestaand beleid van groot belang is voor het bestrijden van armoede. De provincie richt haar focus, energie en beschikbare middelen op het verminderen van de problematiek in directe zin, door de aanbevelingen uit te werken en op te pakken. In samenwerking en afstemming met de Groninger gemeenten, organisaties en maatschappelijke instellingen.

Achtergrond
In 2006 hebben de Staten een motie aangenomen om het armoedebeleid een extra impuls te geven. Daarop hebben de Staten een rapportagecommissie armoedebeleid ingesteld, bestaande uit leden van Provinciale Staten. Deze commissie heeft haar aanbevelingen en bevindingen opgenomen in een rapport: "Armoede is...". Op basis hiervan is het actieprogramma opgesteld.


4. Programmabegroting 2008
Provinciale Staten hebben de programmabegroting 2008 vastgesteld. In de begroting staan de verwachte inkomsten en uitgaven. De provincie heeft voor het jaar 2008 in totaal EUR 320,9 miljoen op de begroting staan. In totaal wordt daarvan EUR 12,24 miljoen beschikbaar gesteld voor nieuw beleid, waarvan EUR 2,38 miljoen voor het voortzetten van het nieuwe beleid uit de vorige beleidsperiode. Er resteert nog een nader in te vullen begrotingsruimte van ca. EUR 2,57 miljoen.

Aangenomen moties:

Gebruik van schone en duurzame brandstoffen Provinciale Staten willen dat het college duurzame brandstoffen gaat gebruiken voor het wagenpark van de provincie. Een motie van D66 en de Partij voor het Noorden hierover is met algemene stemmen aangenomen. De Staten vinden dat de provincie het voor gehele eigen wagenpark schonere brandstoffen moet gaan gebruiken. Hiermee levert de provincie een bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door autoverkeer.

Begrotingsproblemen Rijk
Provinciale Staten zijn teleurgesteld in de manier waarop de rijksoverheid de provincie heeft gedwongen mee de begrotingsproblemen van het Rijk op te lossen. De Staten vinden de setting waarin dit is gebeurd een ernstige vorm van centralisatie, die de kleine beleidsruimte van de provincie nóg verder beperkt. De Staten hebben het college daarom gevraagd om in interprovinciaal en noordelijk verband (Groningen, Fryslân en Drenthe) met het Rijk te overleggen om herhaling hiervan te voorkomen. De motie die hiervoor werd ingediend door de Partij voor het Noorden is met algemene stemmen aangenomen.

Aangenomen amendementen op de begroting:

Inventarisatie gebouwde monumenten
Provinciale Staten hebben het amendement van GroenLinks, om EUR 60.000 uit de algemene middelen beschikbaar te stellen voor inventarisatie van gebouwde monumenten in de provincie, aangenomen.
Provinciale Staten zijn namelijk van mening dat er op korte termijn behoefte is aan een completere inventarisatie van gebouwde monumenten, aanvullend op de lijst van Rijksmonumenten. De inventarisatie kan de basis zijn voor het tot stand komen van een Beleidsplan Gebouwde Monumenten (Erfgoedplan).

Extra inzet voor oude bedrijventerreinen
Provinciale Staten hebben besloten EUR 100.000 meer te reserveren voor revitalisatie van oude bedrijventerreinen. Dit door een aangenomen amendement van D66. Volgens de Staten is namelijk extra geld nodig om oude terreinen aantrekkelijk te houden. Verder gaven de Staten aan dat duurzame bedrijventerreinen naast economische verduurzaming ook een duidelijke economische en milieu verbeterslag maken.


5. Wijziging Heffingsverordening Ontgrondingen 2003 Provinciale Staten hebben besloten om de Heffingsverordening Ontgrondingen 2003 te wijzigen. De (deel-)heffingen voor de bekostiging van kosten voor planning en onderzoek en van compenserende maatregelen per 1 januari 2007 vervallen. De provincie voert een nieuwe heffing in voor het bekostigen van onderzoek naar het causaal verband tussen een ontgronding en een schade en de omvang van die schade.

28 september 2007