Gemeente Groningen

Keywords: nieuws, stadsberichten

Gemeente schudt Verenigingen van Eigenaren wakker Het college van B&W wil stimuleren dat Verenigingen van Eigenaren (VvE's) actief worden om de onderhoudstoestand van de woningen op peil te houden.

Per 1 mei 2008 gelden er landelijk nieuwe regels voor VvE's. De verenigingen zijn vanaf die datum wettelijk verplicht een onderhoudsfonds te hebben. Dit is ingevoerd om de staat van onderhoud van particuliere woningen op peil te houden. Het college neemt een aantal maatregelen om de VvE's te activeren.

Slapend
VvE's zorgen voor het onderhoud van het gemeenschappelijk bezit in een woningblok of appartementencomplex. Iedere individuele eigenaar binnen het complex wordt bij aankoop automatisch lid. Maar over de consequenties van zo'n lidmaatschap weten de meeste huiseigenaren maar weinig. Veel VvE's, met name de kleinere verenigingen, leiden een slapend bestaan. Dat kan op termijn een risico betekenen voor de staat van onderhoud van het particuliere woningbezit in de stad, vindt het college.

Actief
De gemeente gaat deze `slapende' VvE's nu benaderen om actief te worden. Dat gebeurt via voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen. Ook is voor bepaalde activiteiten van verenigingen subsidie beschikbaar. De stad Groningen kent 4.600 VvE's. De meeste zijn klein. Van de 4.600 zijn er slechts honderd met meer dan tien woningen.

Onderzoek
Verder kondigt het college een onderzoek aan naar de kwaliteit van het particuliere woningbezit in de stad. Met de uitkomsten wordt het gemeentelijke beleid voor wonen waar nodig aangescherpt. Gepubliceerd op: vrijdag 28 september 2007
vrijdag 28 september 2007:
Gemeente schudt Verenigingen van Eigenaren wakker