Gemeente Tytsjerksteradiel


Startbijeenkomst Structuurvisie

Inspirerende startbijeenkomst Structuurvisie

Op 26 september werd het proces rond de structuurvisie 'Finster op Romte' met een startbijeenkomst in hotel Princenhof in Earnewâld officieel afgetrapt. De structuurvisie 'Finster op Romte' moet het ruimtelijke toekomstbeeld van Tytsjerksteradiel tot 2020 weer gaan geven. We beantwoorden in de structuurvisie vragen als: wat willen we in 2020 zijn en wat zien we als we in 2020 door Tytsjerksteradiel lopen?

Drukbezocht

De startbijeenkomst was drukbezocht met meer dan honderd deelnemers uit verschillende disciplines. Wethouder Bart Bakker opende de middag. Daarna was het de beurt aan de vier sprekers die uitgenodigd waren om een inspirerende inleiding op de thema's rond de structuurvisie te geven. Deze sprekers waren:


- Dhr. Jan Abrahamse, oud-hoofdredacteur van Noorderbreedte;


- Dhr. Henk Kloen, projectleider Groene Functies bij CLM;


- Dhr. Jan Douwe van der Ploeg, hoogleraar Rurale Sociologie aan de Landbouwuniversiteit te

Wageningen;


- Dhr. Siem Jansen, algemeen directeur van de NOM, oud gedeputeerde van Fryslân.

Verbindingen leggen

Na de pauze werd aan de hand van stellingen dieper ingegaan op de besproken thema's. De aanwezigen in de zaal werden gevraagd mee te discussiëren.

Uit de zaal kwam onder andere naar voren kwam dat naast het belang van zorg, wonen en recreatie ook de agrarische sector niet vergeten mag worden. Henk Kloen gaf aan dat voor het onderhoud van ons landschap wij deze boeren ook in de toekomst hard nodig zullen hebben. Jan Douwe van der Ploeg benadrukte het belang van verbindingen leggen en allianties aangaan. Dat betekent ook verbindingen tussen de zorgsector, wonen en ruimtelijke elementen. Het is van belang dat we geen openluchtmuseum creëren. Siem Jansen benadrukte daarnaast de rol van de gemeente in het kritisch kijken naar plaats en noodzaak van nieuwe bedrijventerreinen. Inzetten op nieuwe ondernemers jonge starters met nieuwe dienstverlening of innovatieve producten kan ook bijdragen aan economische versterking van Tytsjerksteradiel. Jansen vond ook dat Tytsjerksteradiel zich beter moet realiseren dat het ook het 'Wassenaar' van Fryslân begint te worden. De interactie met het 'deskundigenpanel' was interessant en heeft hopel ijk de aanwezigen tot nadenken aangezet.