Gemeente Winschoten


Oostereinde - Watereducatiecentrum voorkeurslocatie voor evenementenhal

Op 26 september heeft de gemeenteraad van de gemeente Winschoten de locatie Oostereinde-Watereducatiecentrum aangewezen als voorkeurslocatie voor een te realiseren evenementenhal in combinatie met het watereducatiecentrum. Tevens heeft de Raad besloten
1.085.280,00 bij te dragen aan het initiatief van de Stichting Blue-Events in oprichting.

Het college van Burgemeester en wethouders zal voorwaarden en bedingen stellen, welke onder meer betrekking zullen hebben op de bouw, het gebruik, de exploitatie en de financiering van het water- educatiecentrum en de daarin onder te brengen evenementenfunctie.

De gemeenteraad heeft op 26 september een amendement van de Christenunie aangenomen. De Christenunie stelde een wijziging voor onder punt 3 van het Raadsvoorstel, namelijk de volgende toevoeging. Het College op te dragen, indien niet uiterlijk 1 januari 2008 een schriftelijke garantstelling van de Stichting blue-events t.a.v. de totale financiering van het project is ontvangen eerst de commissie en raad van Winschoten in te lichten en samen te bespreken wat de mogelijkheden zijn alvorens hernieuwd overleg te plegen met de initiatiefnemers op de locatie Tramweg/P. van Dijkstraat.

Geschiedenis
In Winschoten wordt door de burgers, particuliere organisaties en het gemeentebestuur veel waarde gehecht aan het behoud van een evenementenhal. Dit heeft te maken met de positie van Winschoten als centrum in de regio, met het functioneren van maatschappelijk initiatief, en met een passend evenementenaanbod voor de inwoners van de streek.

Op 8 november 2006 heeft de raad besloten over de bouw van een nieuw Cultuurhuis in Winschoten, op de locatie van het huidige theater De Klinker. In het Programma van Eisen voor het Cultuurhuis is geen evenementenhal opgenomen. De raad heeft op 8 november unaniem een motie aangenomen waarin het college opgedragen wordt:
1. Al het mogelijke te doen om een evenementenhal in Winschoten gerealiseerd te krijgen en intensief op zoek te gaan naar financiën, locaties, dan wel aansluiting te zoeken bij andere ontwikkelingen en voor uiterlijk 1 juli 2007 te komen met een plan van aanpak.
2. Gebruikers van de hal op verzoek behulpzaam te zijn bij het zoeken naar tijdelijke locaties in de periode tussen afbraak Klinker en de nieuwe hal.

Het college van Burgemeester en wethouders heeft opdracht gegeven voor een locatieonderzoek. Tevens is overleg opgestart met de gebruikers over de tijdelijke huisvesting.

Locatieonderzoek
In het voorjaar van 2007 is een uitgebreid locatieonderzoek gehouden naar in totaal 9 locaties. Deze zijn in eerste aanleg beoordeeld op geschiktheid en haalbaarheid. De volgende 9 locaties zijn de revue gepasseerd:

1. Oldambtplein a. in of aan Cultuurhuis; b. in parkeerkelder.
2. Voormalige Sligrohal aan de A.J. Romijnweg 6
3. Newexco-hal aan de Papierbaan

4. Watereducatiecentrum aan het Oostereinde
5. Manege De Dollard, Oostereinde

6. Locatie Tramweg/P.van Dijkstraat

7. Locatie De Toekomst in Scheemda

8. Praxis bouwmarkt Posttil

9. Combinatie met nieuwbouw sporthal Onderwijscampus

Voorkeurslocatie het Watereducatiecentrum
Vanuit een integrale afweging op basis van de ruimtelijke inpassing, financiële aspecten
en het realiteitsgehalte van de voorstellen is de keus gevallen op de locatie Oostereinde/Watereducatiecentrum. Dit onder de voorwaarde dat uiterlijk 1 januari 2008 een schriftelijke garantieverklaring omtrent financiering en realisatie van het plan van betrokken initiatiefnemer is ontvangen.

De voorziening Watereducatiecentrum speelt ook een rol in een breder kader.
Zo zou volgens de gebiedsvisie Oostereinde een grootschalige publiekstrekker
ruimtelijk en functioneel uitstekend op zijn plaats zijn. Daarnaast is het
Watereducatiecentrum vermeld op de Toerstische Actie Plan Kaart die opgesteld is
voor het gebied van het Oldambtmeer en omgeving. Deze is op 13 september jl. door
het DB van de GR Blauwestad vastgesteld.