Regering.nl

Instelling tweede teldatum mbo

Persbericht | 28-09-2007

Onderwijsinstellingen worden gestimuleerd om zich nog meer in te spannen om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Daarom zal, zoals afgesproken in het Coalitieakkoord, vanaf 2009 in het Middelbaar Beroepsonderwijs een tweede teldatum voor de bekostiging van instellingen worden geĂŻntroduceerd. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met een daartoe strekkende wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) en het Uitvoeringsbesluit WEB. Deze afspraak uit het Coalitieakkoord betreft een korting op de bekostiging van het mbo van 155 miljoen euro.

Doel van deze tweede teldatum is om onderwijsinstellingen te stimuleren deelnemers binnen het onderwijs te houden. In het huidige systeem ontvangen instellingen na de eerste teldatum bekostiging voor de deelnemer, waardoor er geen prikkel is om ook na die teldatum inspanning te leveren de deelnemer te behouden. Met de invoering van de tweede teldatum is die prikkel er wel. Wanneer instellingen in staat zijn om deelnemers op beide teldata binnen de instelling te houden, worden zij volledig gecompenseerd voor de ingeboekte korting.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.