Regering.nl

Rapportage vreemdelingenketen: daling in zowel asielaanvragen als aanvragen voor reguliere verblijfvergunningen

Persbericht | 28-09-2007

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de rapportage vreemdelingenketen over de periode van 1 januari tot 1 juli 2007. In deze periode is zowel het aantal asielaanvragen als het aantal aanvragen voor een reguliere verblijfsvergunning gedaald.

Tussen 1 januari en 1 juli 2007 zijn er circa 4.600 asielaanvragen ingediend. Dat zijn zowel eerste aanvragen als tweede of volgende aanvragen. Het totale aantal asielaanvragen is daarmee in deze periode met 14 procent gedaald ten opzichte van het laatste halfjaar van 2006.

Ook is sprake van een afname bij ingediende aanvragen voor een machtiging voorlopig verblijf (mvv) en eerste aanvragen voor een reguliere verblijfsvergunning. Het aantal ingediende aanvragen voor een mvv is met 5 procent gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2006. Voor de eerste aanvragen voor een reguliere verblijfsvergunning is dat een daling van 31 procent ten opzichte van de vorige periode. Eén van de redenen voor deze daling is de preventieve werking die uitgaat van de M50-loketten. Ter voorkoming van misbruik en oneigenlijk gebruik van toelatingsprocedures zijn bij de IND twee M50-loketten ingericht waar kansloze aanvragen direct worden afgewezen en de vreemdeling -indien noodzakelijk - direct wordt overgedragen aan de vreemdelingenpolitie en in vreemdelingenbewaring wordt gesteld.

De bezetting van de centrale opvang bij het COA is tussen 1 januari en
1 juli 2007 vrijwel gelijk gebleven en bedraagt ongeveer 23.500 personen. De daling in de bezetting van de voorgaande jaren is daarmee vrijwel tot stilstand gekomen. Dit hangt samen met de voorbereidingen op de regeling ter afwikkeling van de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet. Deze regeling wordt sinds 15 juni 2007 voortvarend uitgevoerd. In de opvang zijn naar schatting 14.000 personen die onder de regeling vallen.