Regering.nl

Taskforce deeltijdplus voor uitbreiding uren deeltijders

Persbericht | 28-09-2007

Het kabinet gaat stimuleren dat mensen met kleine deeltijdbanen meer uren kunnen werken. Een speciale Taskforce Deeltijdplus start het debat over het maatschappelijke belang hiervan. De Taskforce kijkt daarnaast naar mogelijke knelpunten bij bedrijven en in arbeidsvoorwaarden. De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Taskforce gaat op 1 januari 2008 voor twee jaar aan de slag. Het kabinet trekt hiervoor 5 miljoen euro uit. Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is ook betrokken bij de werkzaamheden van de Taskforce.

Vooral vrouwen werken nu in kleine deeltijdbanen; de gemiddelde werkweek van vrouwen is 25 uur, die van mannen 37 uur. Bovendien loopt Nederland internationaal achter bij de arbeidsparticipatie van vrouwen. De Taskforce gaat bij bedrijven aandacht vragen voor de mogelijkheden van deeltijders om meer uren te werken.

Het kabinet wil de keuzevrijheid van werknemers die in deeltijd willen werken niet ter discussie stellen. Een goede balans tussen arbeid en zorg is het uitgangspunt. Wel vindt het kabinet het belangrijk dat de samenleving meer accepteert dat vrouwen een grote deeltijdbaan of een volledige baan hebben.