Ministerie van Defensie

28-09-2007 14:40

EXTRA EENHEDEN NAAR URUZGAN

De NAVO heeft Nederland gevraagd om extra eenheden naar Uruzgan te sturen. De Regering heeft besloten om dit verzoek van de NAVO te honoreren en tijdelijk twee extra pelotons in Uruzgan in te zetten.

De twee pelotons die uit voorzorg in verhoogde staat van paraatheid waren gebracht voor het geval dat de NAVO niet in staat zou zijn zelf de eenheden te leveren, vertrekken daarom binnen enkele dagen naar Uruzgan.

Als gevolg van de ontwikkelingen rond Deh Rawod, heeft de commandant van de Task Force Uruzgan bij de Commandant van ISAF een verzoek ingediend voor de inzet van extra eenheden. Deze extra eenheden zijn noodzakelijk om de situatie in de regio te stabiliseren. De commandant van ISAF onderschrijft de noodzaak hiertoe. Gezien de lopende ISAF operaties in het Zuiden en het Oosten zijn er op dit moment in Afghanistan echter geen eenheden beschikbaar voor tijdelijke inzet in Uruzgan.

Rond Deh Rawod zijn de afgelopen weken hevige gevechten geweest. Bij één van die gevechten kwam de Soldaat 1 Tim Hoogland om het leven. Inmiddels zijn rond Deh Rawod ook vluchtelingenstromen op gang gekomen van Afghaanse families. Deze vluchten voor de terreur van de Taliban en de gevechten.

Er zijn ruim 300 vluchtelingen opgevangen op de Bazaar van Deh Rawod. Onder begeleiding van de Commandant Provinciaal Reconstructie Team wordt gekeken hoe deze vluchtelingen van de noodzakelijke basisbehoeften kunnen worden voorzien.