VVD


28-9-2007

Birma-debat was toneelstuk

VVD-woordvoerder Hans van Baalen vond het spoeddebat over Birma een toneelstuk.

Volgens de liberaal voert de Nederlandse regering al de wensen van de Kamer uit. Dat betekent politieke, diplomatieke, economische en andere druk op het generaalsregime in Rangoon opvoeren om een bloedbad te voorkomen. De VVD wil smart sanctions en geen boycot met de botte bijl.

GroenLinks en SP speelden daarom, volgens Van Baalen, alleen maar voor de bühne. Het enige land dat echte invloed op Birma heeft, is China dat haar economische en politieke banden met de junta intensiveert. China is geen democratie en schendt zelf de mensenrechten structureel. Links in de Kamer voelt zich met de Volksrepubliek verbonden en is niet bereid pressie op Beijing uit te oefenen om de Birmese generaals in het gareel te krijgen.

De VVD vindt, net als de Amerikaanse regering dat de Olympische Spelen, die in 2008 in Beijing worden gehouden worden, als hefboom op China kunnen worden gebruikt. Actieve betrokkenheid bij de spelen en de voorbereidende en aanpalende activiteiten is daarom van vitaal belang. De VVD is blij dat de spelen in China worden gehouden omdat dit veel publiciteit oplevert, die benut kan worden om de mensenrechten in China, maar ook de rol van China in Birma, aan de orde te stellen.