Stichting Aids Fonds

Global Fund krijgt 9,7 miljard

28-09-2007
Vandaag waren de ogen van miljoenen mensen met hiv/aids, tuberculose en malaria op Berlijn gericht. Daar kwamen, onder leiding van oud-VN Secretaris-Generaal Kofi Annan, de rijkste landen uit de wereld bijeen om tijdens de grootste donorconferentie ooit hun financiële bijdragen toe te zeggen voor het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria. Doel was voor de komende drie jaar een bedrag van 18 miljard dollar bij elkaar te brengen, dat is uiteindelijk op circa $9.7 miljard blijven steken.

Het waren vooral de kleinere donoren, waaronder Nederland en Zweden, die hogere bijdragen toezegden. Zij maakten de G8 echter duidelijk dat zij alleen maar verhogen als de G8-landen dat de komende jaren ook zullen doen. Want vandaag verhoogden Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk hun bijdrage niet of nauwelijks en lieten de VS, Canada en Japan weten nog geen toezegging te kunnen doen.Gastland Duitsland daarentegen verdubbelde de bijdrage en zei 600 million euro voor een periode van drie jaar toe. Ook Spanje verhoogde zijn bijdrage aanzienlijk.

Het Global Fund heeft de afgelopen jaren het leven van miljoenen mensen gered, door in 132 landen preventie- en behandelprogramma's voor aids, tb en malaria te financieren. Het Fonds is in 2002 opgericht door de G8, die samen ook het grootste deel van de financiering voor hun rekening nemen. Eerder dit jaar werd door alle deelnemende partijen afgesproken dat de investeringen van het Fonds de komende jaren moeten verdrievoudigen om bestrijding van aids, tb en malaria op grotere schaal aan te kunnen pakken. Tijdens de G8-top in Heiligendamm werd dit door de rijke landen nog eens bevestigd.

NGOs uit de hele wereld hebben de afgelopen maanden hard gelobbyed om hun overheden zoveel mogelijk geld te laten toezeggen en het gestelde doel van 18 miljard te halen. De organisaties zijn blij met de toegezegde 9.7 miljard, maar wijzen tegelijkertijd hun overheden erop dat het niet voldoende is om de gestelde Millennium Ontwikkelingsdoelen in 2015 te halen. Het bijeengebrachte bedrag zorgt ervoor dat bestaande programma's de komende drie jaar gecontinueerd kunnen worden en het Fonds ook beperkt in nieuwe programma's kan investeren. Het resterende bedrag zal echter alsnog bij elkaar gebracht moeten worden.