Gemeente Eemnes

Persberichten

Gezondheidsonderzoek Senioren in Gewest Eemland gaat van start

Hiermee start de uitvoering van de gezondheidsmonitor senioren 2007: een onderzoek van de GGD Eemland met als doel de gezondheid en welzijn van zelfstandig wonende 65-plussers in kaart te brengen. De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijke basis voor het gezondheidsbeleid van de gemeenten.

Ouderdom komt met gebreken, wordt wel eens gezegd. Gelukkig zijn veel senioren kerngezond, maar soms kunnen kleine en grote gezondheidsproblemen in het dagelijks leven de nodige problemen geven. Goede voorzieningen zoals bijvoorbeeld aanpassingen in de woning of hulp in de huishouding, kunnen een helpende hand bieden. Maar weet iedereen de weg te vinden naar deze voorzieningen? Waar hebben senioren behoefte aan? Welke groepen zijn extra kwetsbaar? Met dit onderzoek wil GGD Eemland dergelijke vragen zo goed mogelijk beantwoorden zodat gemeenten en instellingen hun beleid hierop beter kunnen afstemmen. Ook wordt gekeken in hoeverre bepaalde zaken verbeterd of verslechterd zijn in vergelijking met vorige onderzoeken. Bij het opstellen van deze schriftelijke gezondheidsenquête zijn diverse instellingen en organisaties betrokken. Ook de gemeenten hebben hieraan hun bijdrage geleverd.

Niet alle senioren in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg krijgen een enquête. Uit de bevolkingsregisters van de gemeenten is een steekproef getrokken van 7000 willekeurige 65-plussers. Dit betekent dat mensen op basis van het toeval worden uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek. Deelname is erg belangrijk, ook als iemand gezond is. Hoe meer mensen de toegestuurde, uitgebreide enquête invullen, hoe beter de resultaten van het onderzoek te gebruiken zijn. GGD Eemland verwacht dat de meeste senioren het belang van dit onderzoek onderschrijven en daarom ook graag meedoen.

De meeste senioren zullen zelf alle vragen kunnen beantwoorden en invullen. Degenen die moeite hebben met het invullen kunnen hulp vragen van iemand in de directe omgeving. Misschien kan één van de kinderen of een goede bekende helpen bij het invullen van de lijst. Ook Seniorenvoorlichting Gemeente Amersfoort en de Stichting Welzijn Ouderen van de andere gemeenten bieden hulp bij het invullen van de gezondheidsenquête als dat nodig is.

Uiteraard worden alle ingevulde enquêtes op vertrouwelijke wijze verwerkt. De gegevens uit de enquête worden niet gekoppeld aan de naam of het adres van de deelnemers. De informatie die dit onderzoek oplevert, wordt door de gemeenten gebruikt voor hun gezondheidsbeleid. In het voorjaar van 2008 worden de resultaten van het Gezondheidsonderzoek Senioren gewest Eemland verwacht.

Zie