Provincie Limburg

Persberichten

LPG-stations en bouwafval gecontroleerd in handhavingsestafette 2007 Op woensdag 26 september en donderdag 27 september hebben ruim 85 handhavers in Limburg onaangekondigde milieucontroles uitgevoerd. De handhavers zijn afkomstig van gemeenten, Provincie Limburg, VROM-inspectie, politie en het waterschapsbedrijf Limburg. In totaal zijn in de afgelopen twee dagen in Limburg 144 controles uitgevoerd en 79 overtredingen geconstateerd. De controles vonden plaats in het kader van de jaarlijkse landelijke handhavingsestafette.

In Limburg is dit jaar gekozen voor de themas externe veiligheid en ketenhandhaving. Bij handhaving van de externe veiligheid is met name gekeken naar de veiligheidsaspecten rondom inrichtingen en installaties waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, bijvoorbeeld propaantanks, LPG-tankstations, opslag gevaarlijke stoffen, opslag brandbare stoffen en ammoniakkoelinstallaties.

In totaal hebben binnen dit thema 136 controles plaatsgevonden en zijn 66 overtredingen geconstateerd. Onder meer is bij 35 LPG-tankstations en 42 propaantanks gecontroleerd of aan afstandseisen en overige veiligheidsvoorschriften is voldaan.

In het merendeel van de gevallen is met de overtreder afgesproken dat de geconstateerde overtreding(en) op korte termijn ongedaan worden gemaakt. Als bij hercontrole blijkt dat hieraan geen gevolg is gegeven, zullen verdere bestuursrechtelijke- en/of strafrechtelijke stappen volgen.

Bouw- en sloopafval inclusief asbest (BSA)
De ketenhandhaving BSA betreft controles op scheiding, afvoer, verwerking en toepassing van bouw- en sloopafval. Omdat vele handhavende partijen in dit traject een taak hebben is een adequaat toezicht alleen maar mogelijk als deze handhavende instanties samenwerken en informatie en deskundigheid met elkaar delen. Hiermee wordt de hele BSA-keten in beeld gebracht en kan men ingrijpen op de risicovolle plekken.

Tijdens de estafette zijn zowel locaties gecontroleerd waar het BSA ontstaat (bouw- en slooplocaties) als inrichtingen waar het BSA wordt ver- c.q. bewerkt (opslaglocaties, milieuparken, sorteerinrichtingen, puinbrekers e.d.). In totaal zijn een 8-tal van dergelijke locaties gecontroleerd en 13 overtredingen geconstateerd. Voorbeelden van deze overtredingen zijn: onvoldoende gescheiden opslag van afvalstoffen, ontoereikende sproei-installatie voor stofbestrijding, het ontbreken van windsnelheidmeter en/of windrichtingwijzer.

Daarnaast hebben er op diverse locaties in Limburg controles van nationale - en ook grensoverschrijdende afvaltransporten plaatsgevonden. Tijdens deze controles is vijf maal proces-verbaal opgemaakt, in hoofdzaak omdat de begeleidende documenten niet in orde waren.

Met de inzet van de deelnemende handhavers zijn circa 800 mensuren gemoeid, de voorbereidingen van de acties niet meegerekend.

Landelijk waren de speerpunten van de handhavingestafette 2007 ketenhandhaving en handhaving in het buitengebied. Limburg heeft een andere keuze gemaakt omdat het buitengebied al speciale aandacht krijgt middels periodieke regionale acties waaraan alle betrokken handhavingspartners deelnemen. Hiervan waren er deze maand drie.

28-9-2007 14:13