Openbaar Ministerie

Intrekking hoger beroep bouwzaken

28 september 2007

Het OM en het gros van de verdachten in de zgn. bouwzaken hebben recent het hoger beroep ingetrokken omdat zij geen belang meer zien in voortzetting van dit hoger beroep. De zaak tegen één rechtspersoon (en één feitelijk leidinggevende van die rechtspersoon) wordt voortgezet. Op 10 oktober as. zal een aanvang worden gemaakt met de behandeling van het hoger beroep in deze twee zaken.

Bij de intrekking van het hoger beroep in de meeste bouwzaken spelen verschillende aspecten, die voor een deel na de uitspraak door de rechtbank tot uiting zijn gekomen, een rol. Het gaat hierbij om de gedragsverandering binnen de branche en binnen de afzonderlijke bedrijven en de (publiekelijke) boetedoening door de bedrijven waarbij grote sommen geld aan opdrachtgevers en de Nma zijn betaald. Voor het OM geldt daarbij nog dat het verwacht dat het Gerechtshof, gelet op deze aspecten in deze zaken, niet tot het opleggen van hogere straffen zal komen.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde op 9 juni 2005 vier rechtspersonen en een aantal leidinggevende natuurlijke personen terzake van onder meer deelname aan een organisatie die het oogmerk had het plegen van misdrijven in de sfeer van de mededingingswetgeving.

Deze vonnissen zijn, voor zover de zaken zijn ingetrokken, thans onherroepelijk geworden.