AzG: tienduizenden mensen in oosten DR Congo opnieuw op de vlucht

28/09/2007 15:55



Artsen Zonder Grenzen



Amsterdam, 28 september 2007 - Tienduizenden mensen zijn opnieuw op de vlucht geslagen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Van velen is onbekend waar ze nu zijn, van anderen weet Artsen zonder Grenzen dat ze zich in zeer onveilig gebied bevinden. Het aanhoudende geweld vormt een ernstige belemmering voor de noodhulporganisatie om hen de hoognodige humanitaire hulp te bieden. Het lot van al deze mensen is zeer onrustbarend.

De oostelijke provincie Noord-Kivu is een chronisch conflictgebied: geweld is schering en inslag en kan plots sterk toenemen. Eind augustus brak een nieuwe golf van gevechten uit die sindsdien niet is gestopt. Naar schatting moeten 30.000 mensen al enkele maanden zien te overleven in een zeer onveilig gebied ten zuiden van de stad Masisi. De huidige situatie met gevechten, plunderingen en overvallen op de weg, maakt het zeer moeilijk, al dan niet onmogelijk, voor Artsen zonder Grenzen om hulp te bieden aan deze mensen. Zo moet een grootschalige inentingsactie om een mazelenuitbraak te bestrijden nu worden opgeschort.

De Mweso-regio (ten noorden van het Kivumeer) waar Artsen zonder Grenzen voor de nieuwe uitbarsting van geweld tienduizenden mensen hulp bood, is zo goed als verlaten. Zowel de plaatselijke bevolking als de duizenden mensen die daar eerder vanwege geweld hun toevlucht hadden gezocht, zijn verdwenen.

De nieuwe geweldsgolf heeft ook geleid tot een toename in seksueel geweld: de eerste helft van september behandelden onze teams 260 nieuwe slachtoffers van verkrachting in de plaatsen Rutshuru, Nyanzale, Kayna en Mweso. Hiervoor behandelden zij gemiddeld 250 slachtoffers van seksueel geweld per maand.

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1981 in de Democratische Republiek Congo. In de provincie Noord-Kivu werken onze teams op verschillende locaties. Rond de plaats Mweso bieden onze medewerkers sinds februari dit jaar medische hulp, met speciale aandacht voor hulp bij ondervoeding en slachtoffers van seksueel geweld. Voor de recente uitbarsting van geweld voerden zij sinds februari 40.000 consulten uit. Sinds 30 augustus werkt Artsen zonder Grenzen ook in het ziekenhuis in de plaats Masisi waar de eerste dagen 51 gewonden werden behandeld. Het ziekenhuis dat 120 bedden telt, draait op volle toeren.





http://www.artsenzondergrenzen.nl