ACVZ: één procedure voor inreisvisum en verblijfsvergunning

28/09/2007 16:00



Adviescommissie v. Vreemdelingenzaken



Nederland moet haar toelatingsbeleid efficiënter uitvoeren. In plaats van de huidige twee procedures moet er één procedure komen voor het verkrijgen van een inreisvisum én verblijfsvergunning. Dat schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in het vandaag verschenen advies 'Mvv, weg ermee?'

Overbodige dubbele toetsing in Nederlands toelatingsbeleid

Vreemdelingen die langer dan drie maanden in Nederland willen verblijven, moeten bij de Nederlandse vertegenwoordiging in hun land van herkomst een inreisvisum aanvragen. Deze machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) wordt alleen verleend als aan alle voorwaarden voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning is voldaan. De verblijfsvergunning moet na inreis in Nederland zo snel mogelijk worden aangevraagd. De IND toetst deze aanvraag aan dezelfde voorwaarden die gelden voor de mvv-aanvraag. Hoewel deze tweede toets slechts van administratieve aard is, duurt het vaak twee tot drie maanden voordat de vreemdeling zijn verblijfsvergunning krijgt uitgereikt. Deze vertraging wordt vooral veroorzaakt doordat meerdere betrokken instanties vaak op elkaar moeten wachten. Met name het wachten op de vereiste inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) en het verplichte TBC-onderzoek vertragen de afgifte van het verblijfsdocument. Tijdens deze periode mag de vreemdeling niet werken en kan hij geen beroep doen op sociale voorzieningen. De ACVZ vindt de dubbele toetsing overbodig en onnodig belastend voor de vreemdeling. Daarom stelt de commissie een verkorte, verbeterde toelatingsprocedure voor.

Dubbele toetsing is strijdig met Europese Gezinsherenigingsrichtlijn

De ACVZ is van mening dat de huidige toelatingsprocedure met zijn dubbele toetsing in strijd is met de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. Deze richtlijn noemt namelijk slechts één toetsmoment, ten tijde van het verzoek om gezinshereniging. In het geval van Nederland is dat de mvv-aanvraag. De tweede toets na inreis moet dus achterwege blijven. Onderzoek dat de ACVZ heeft laten uitvoeren laat overigens zien dat meerdere Europese landen op papier weliswaar een dubbele toetsing kennen, maar in de praktijk bij een groot deel van de beslissingen over toelating maar één toetsmoment hanteren.

Naar een verkorte, verbeterde toelatingsprocedure: één keer toetsen

De ACVZ adviseert de huidige toelatingsprocedure efficiënter te maken door het loslaten van de dubbele toetsing. In de verkorte toelatingsprocedure vindt één toets plaats, gevolgd door één beslissing, die zowel recht geeft op inreis als op verblijf. De vreemdeling ondergaat al vóór zijn inreis, in zijn thuisland, een TBC-onderzoek. Hiervoor kan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) worden ingeschakeld. Als de aanvraag wordt ingewilligd wordt niet alleen het inreisvisum in het paspoort geplaatst, maar wordt ook direct het verblijfsdocument besteld, dat dan klaar ligt als de vreemdeling zich na inreis in Nederland meldt. Na een identiteitscheck wordt de vreemdeling direct ingeschreven in de GBA. Met de voorgestelde werkwijze gaat geen kostbare tijd meer verloren en kan de vreemdeling direct na zijn inreis volwaardig participeren in de Nederlandse maatschappij.

Het volledige advies is te downloaden via de website van de ACVZ (www.acvz.com). Daar is ook de voorstudie naar de toelatingsprocedures in een aantal Europese landen te vinden die het Centrum voor Migratierecht te Nijmegen op verzoek van de ACVZ heeft uitgevoerd.





http://www.acvz.com