CDA

nip_.jpg&tabid=157&mid=1006] 28 september 2007 - Nieuws - Van Gennip: Verdergaande EU-sancties tegen Birma

Naar aanleiding van het oplaaiende geweld tegen de demonstranten in Birma hield de Tweede Kamer deze week een spoeddebat over de situatie. Tweede Kamerlid Karien van Gennip sprak in dit debat haar zorg uit over de situatie en heeft de regering verzocht zich op VN- en EU-niveau in te zetten voor verdergaande sancties tegen het regime.

Van Gennip: âBirma is een van de meest onderdrukkende regimes in de wereld. De opstand in 1988 is met zeer harde hand onderdrukt en sindsdien is er weinig vrijheid. Ik wil dan ook mijn diepe bewondering uitspreken voor de demonstranten die nu de straat op durven gaan, en voor de oppositieleiders die zich uitspreken.â Ze maakte ook duidelijk dat het dit keer niet bij alleen bewondering kan blijven.

Het CDA heeft zich al eerder hard gemaakt voor het plaatsen van Birma op de agenda van de VN-veiligheidsraad, en voor verdergaande economische sancties in EU-verband. Afgelopen woensdag is de veiligheidsraad in spoedzitting bijeen gekomen en heeft een VN-missie afgevaardigd naar Birma. Goed nieuws! Maar VN-sancties laten nog op zich wachten. Vandaar dat Van Gennip pleitte voor verdergaande EU-sancties, vooruitlopend op beslissingen van de VN. âNaast het aanpakken van de handel in tropisch hardhout en zorgen dat de hoge heren daar geen visa krijgen om naar het buitenland te reizen, wil het CDA ook dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden om sancties op te leggen aan de toerisme-industrie en de handel in olie- en aardgasâ, aldus de CDA-politica. Het is belangrijk dat de EU met brede sancties komt. Ook benadrukte van Gennip de verantwoordelijkheid van China en vroeg het kabinet via de EU druk uit te oefenen op China om te komen tot een vreedzame oplossing.