Gemeente Hoorn


Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld opent in West-Friesland

28 september 2007 - Vanaf maandag 1 oktober heeft West-Friesland een Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASGH). Het advies- en steunpunt is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, van slachtoffer tot dader en van professional tot getuige. De aanpak van huiselijk geweld is een prioriteit van de gemeenteraad van Hoorn. Daarnaast legt de Wet maatschappelijke ondersteuning op dat alle instanties op het gebied van huiselijk geweld effectief samenwerken en activiteiten op elkaar afstemmen.

Geweld in de privé-sfeer is de meest voorkomende vorm van geweld in onze samenleving en komt voor in alle sociaal- economische klassen en binnen alle culturen van onze samenleving. Meer dan 45% van de Nederlandse bevolking heeft ooit in zijn of haar leven te maken gehad met huiselijk geweld. Van deze groep ervaart 1 op de 10 dagelijks of wekelijks deze vorm van geweld.

Met een Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in West-Friesland kan de georganiseerde aanpak van huiselijk geweld in de regio nog beter worden uitgevoerd, aldus Jan de Boer, wethouder gemeente Hoorn. Het ASHG biedt eerste hulp bij huiselijk geweld en is 24 uur per dag bereikbaar, telefoonnummer 0229 297364 en e-mailadres huiselijkgeweld@stichtingdno.nl. Het krijgt een belangrijke functie bij het vroegtijdig signaleren van huiselijk geweld, nog voor dat politie en Openbaar Ministerie in beeld zijn. Het ASHG streeft ernaar het aantal meldingen van huiselijk geweld bij de politie met 10% te verminderen.

Het ASGH is mede totstandgekomen door bijdragen van alle regiogemeenten. Gemeente Hoorn draagt 50% bij in de kosten. Het advies- en steunpunt is ondergebracht bij stichting DNO, die zorgt voor maatschappelijke opvang. Wethouder De Boer van gemeente Hoorn, burgemeester Eggermont van Stede Broec en burgemeester Sipkes van Koggenland verrichten de openingshandeling.