Ingezonden persbericht



---

Den Haag, vrijdag 28 september 2007

Sociaal plan gaat uit van gelijke rechten werknemers Orange en T-Mobile

Vandaag wordt de verkoop van Orange Nederland aan Deutsche Telekom bezegeld. De ondernemingsraad van Orange Nederland heeft op donderdag 20 september positief geadviseerd over deze transactie. De raad heeft tot een positief advies besloten na beoordeling van de biedingen en nadat heldere afspraken zijn gemaakt over de toekomst van de Orange-werknemers. Deze afspraken zijn vastgelegd in een sociaal plan. Het is de bedoeling alle eventueel boventallige werknemers een passende functie aan te bieden met behoud van salaris.

In het sociaal plan dat de ondernemingsraad van Orange Nederland op maandag 1 oktober bekend maakt zijn de spelregels voor de integratie vastgelegd. Die spelregels zien zowel toe op de overgangsfase als op de integratie van de beide bedrijven - Orange Nederland en T-Mobile Nederland. De rechten voor de werknemers van beide bedrijven zijn daarbij gelijk. Het is uitzonderlijk dat een uitgewerkt sociaal plan is afgesproken nog vóór de verkoop een feit is.

In het sociaal plan, dat een periode van anderhalf jaar bestrijkt, is onder meer het streven vastgelegd om alle eventueel boventallige werknemers een passende functie aan te bieden, met behoud van salaris. Ter ondersteuning van dit proces worden mobiliteitscentra ingericht. Binnen de klantgerichte afdelingen zoals ondermeer klantenservice en retail wordt nagenoeg geen boventalligheid verwacht. Naar verwachting zal een groot aantal boventallige arbeidsplaatsen door natuurlijk verloop verdwijnen. Deze aanname is gebaseerd op het huidige verloop bij de beide bedrijven; op de economische groei en de situatie op de arbeidsmarkt en, last but not least, op de ambitie van het nieuwe bedrijf om sterk te groeien.

Tijdens de overgangsfase wordt op twee manieren gewaakt over het belang van de werknemers van Orange Nederland. Naast de aanstelling van een directielid van Orange Nederland die de integratie vanuit Orange Nederland zal coördineren, wordt het integratieteam uitgebreid met medewerkers van Orange Nederland. Verder blijft de ondernemingsraad van Orange Nederland gedurende de overgangsfase in functie. Dit betekent dat belangrijke stappen in het proces van integratie en harmonisatie van arbeidsvoorwaarden onderworpen zijn aan het advies- en instemmingsrecht van de raad.

De ondernemingsraad ziet terug op een geslaagd onderhandelingsproces waarin voor de werknemers van Orange Nederland het onderste uit de kan is gehaald. Dat neemt niet weg dat het verdwijnen van het merk Orange van de Nederlandse markt alle werknemers aan het hart gaat. Het mag hierbij een troost zijn dat zij zich in ieder geval kunnen blijven inzetten voor hetzelfde doel: mensen maximaal laten genieten van de mogelijkheden van mobiele communicatie en internet.



Ingezonden persbericht