Gemeente Sittard-Geleen


121-28 september 2007

PERSBERICHT

Gratis energiebesparende maatregelen in woningen minima

Sittard-Geleen, vrijdag 28 september - Op vrijdag 28 september hebben de wethouders Ruud Guyt en Berry van Rijswijk van Sittard-Geleen en wethouder José Ie van Stein een aantal Geleense woningen voorzien van isolatiemateriaal. Daarmee is het project 'energieteams in de wijk' officieel van start gegaan. Voor dit project brengen speciaal ingestelde energieteams in de gemeenten Sittard-Geleen en Stein gratis energiebesparende maatregelen aan in ongeveer 4.500 woningen van huishoudens met de laagste inkomens.

Het project biedt werkgelegenheid aan ongeveer 10 personen. De energieteams bestaan uit mensen met een uitkering. Volgens Berry van Rijswijk is het een project voor en door minima: 'Deze groep is de laatste jaren gegroeid en de armoedesituatie is steeds schrijnender geworden. Voor deze huishoudens doet de stijging van de energierekening extra pijn. Met dit project kunnen we die pijn verzachten. Tegelijkertijd realiseren we scholing en werk voor 10 uitkeringsgerechtigden".

Grote winnaar

De grote winnaar is in dit geval toch het milieu, vindt wethouder Ruud Guyt: "De CO2-emissie in de gemeente Sittard-Geleen neemt af met bijna 1 miljoen kg per jaar. Dit is evenveel als een bos van 5 hectare jaarlijks kan opnemen. Klimaatverandering staat gelukkig mondiaal weer prominenter op de agenda. Meer mensen is duidelijk dat er op alle fronten echt iets moet gebeuren. Met deze actie laten we ook zien dat iedereen met eenvoudige dingen een bijdrage kan leveren."

Kooldyoxide

Door de energiebesparende maatregelen wordt per woning jaarlijks 340 kg minder kooldioxide (CO2) uitgestoten. Dit komt neer op een totale emissiereductie van 1,5 miljoen kilo CO2 per jaar. Dankzij de energiebesparende maatregelen besparen de deelnemende huishoudens 75 tot 100 euro per jaar op hun energierekening. Daarmee levert het project een belangrijke bijdrage aan de CO2-emissiereductie doelstellingen van Kyoto.

Aanmelden

De komende tijd worden duizenden minima in de gemeenten Sittard-Geleen en Stein aangeschreven met het verzoek zich aan te melden voor het project. Daarvoor verschijnen binnenkort advertenties in de plaatselijke huis-aan-huis-bladen. Wethouder José Ie: 'We nodigen iedereen nadrukkelijk uit om zich aan te melden voor het project. Als je meedoet zijn er drie winnaars; je merkt het in je portemonnee, uitkeringsgerechtigden zijn weer aan het werk en het milieu wordt gespaard!'

Het project heeft een looptijd van twee jaar en is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Sittard-Geleen en Stein, Woonmaatschappij ZoWonen, Woningbeheer Born-Grevenbicht, Woningvereninging Obbicht-Papenhoven, Maaskant Wonen, Energiebedrijf Essent, Inhome Volta, Maecon Groep, Kenteq en UVW. De energiebesparende materialen, zoals spaarlampen, douchekoppen, isolatie, tochtstrippen etc., worden tegen aantrekkelijke kortingen geleverd door Gamma Geleen.


---