Gemeente Utrecht

BESTUURLIJKE START REGIONALE SAMENWERKING VERDER

Overheden pakken gezamenlijk de verkeers- en vervoershandschoen op

'Het kan altijd beter, we kunnen en moeten altijd....Verder!'. Met deze woorden onthulde de Utrechtse gedeputeerde J. Ekkers woensdagavond de regionale samenwerking VERDER, Mobiliteit in Midden Nederland. Onder het motto 'Denk mee, doe mee, samen komen we verder', werken de diverse overheidspartners in de regio Amersfoort-Hilversum-Utrecht de komende jaren intensief met elkaar samen op het gebied van verkeer & vervoer. Samen met de consument en het bedrijfsleven zoeken de overheden naar oplossingen voor de doorstroming en bereikbaarheid in de regio.

De regionale samenwerking is niet nieuw. Tot op heden werkten de overheden samen onder de naam Utrecht Onderweg. Met het opzetten van de zogeheten 'Pakketstudies' als onderdeel van het kabinetsprogramma Randstad Urgent, is de samenwerking uitgebreid en geïntensiveerd. VERDER kent drie subprogramma's waarmee de overheden in de regio Midden-Nederland de komende jaren aan de slag gaan, Regionaal Verkeersmanagement, Spoor/OV en de Pakketstudies.

Programma's

In de Pakketstudies werken de partners aan een samenhangend pakket van verkeer- en vervoersmaatregelen. De Pakketstudies richten zich op twee gebieden, de ring rondom de stad Utrecht en de driehoek A1-A27-A28. De keuze aan maatregelen is een zo optimaal mogelijke combinatie van openbaar vervoer, fiets, auto en mobiliteitsmanagement. De Pakketstudies zijn één van de 33 projecten van Randstad Urgent, het rijksprogramma om de concurrentiepositie van de Randstad als Europese metropool te verbeteren.

Met een gezamenlijke regionale verkeerscentrale worden vanaf eind 2009 niet alleen de rijkswegen, maar ook de provinciale wegen en een gedeelte van de gemeentelijke wegen centraal aangestuurd bij incidenten en evenementen. Randstadspoor en verschillende OV-studies zijn de belangrijkste onderwerpen bij het programma Spoor/OV.

Samenwerking

'Denk mee, doe mee, samen komen we verder', slaat niet alleen op de samenwerking tussen de overheden, maar ook op samenwerking met het bedrijfsleven en de consument. Ze worden op diverse manieren bij de ontwikkeling van de plannen betrokken, onder andere via een burgerpanel en een consumentenplatform. In het burgerpanel nemen zo'n 25 burgers op persoonlijke titel zitting. Zij vervullen een kritische adviesrol bij de plannen die de regiopartners voor de toekomst maken. Onder voorzitterschap van Jos Steehouder, wordt het burgerpanel bij alle onderdelen van de pakketstudies betrokken. Samen met de ANWB, Fietsersbond, Rover en Veilig Verkeer Nederland bespreekt de regio de diverse oplossingsrichtingen en keuzes voor de mobiliteitsknelpunten in de toekomst.

Gezien de complexiteit en het vernieuwende karakter van de pakketstudies is een expertcommissie van hoogleraren en deskundigen ingesteld die gevraagd en ongevraagd, adviseert over de inhoud en het proces.

VERDER is een samenwerkingsverband tussen Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat Utrecht, Gewest Eemland, Gewest Gooi- en Vechtstreek, Bestuur Regio Utrecht en de gemeenten Amersfoort, Hilversum en Utrecht.