Gemeente Delft

De gemeente gaat vanaf 1 oktober drie maanden lang de legale plakplaatsen extra controleren op 'wildplakkers'. Legale plakplaatsen zijn bedoeld voor niet-commerciële uitingen. In de praktijk maken echter vooral commerciële organisaties gebruik van de beschikbare ruimte én de directe omgeving van de legale plakplaats. De overtreders krijgen de eerste maand een waarschuwing. Daarna krijgen zij een proces verbaal.

Er zijn vier hotspots aangewezen waar veel wildplak voorkomt: de Hamtunnel, de Spoortunnel, de Barbarasteeg en de Beestenmarkt. Combiwerk maakt deze locaties voor de start van de handhavingsactie (en daarna wekelijks) schoon. De locaties worden vervolgens dagelijks gecontroleerd door de controleurs Openbare Ruimte. Na de eerste maand waarschuwen krijgt de wildplakker die op heterdaad betrapt wordt een proces verbaal. De officier van justitie bepaalt uiteindelijk de hoogte van de boete. De opdrachtgever van de plakker krijgt de opdracht het aangeplakte per direct te verwijderen. Doet hij dat niet, dan laat de gemeente het op kosten van de opdrachtgever verwijderen.

Met de handhavingsactie wil de gemeente het wildplakken in Delft ontmoedigen. Delftenaren ervaren de illegale aanplak als een verloedering van de openbare ruimte. De actie duurt drie maanden en wordt daarna geëvalueerd.

Noot voor de redactie (