Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 28 september 2007

Culturele uitwisseling met de Verenigde Staten

From the Netherlands, With attitude.

De wereld kent geen gebrek aan meningen over de Verenigde Staten. Tegelijkertijd spreekt het land tot de verbeelding, ook in de cultuursector. In de september-editie van het kwartaalblad SICAmag laten cultuurprofessionals, wetenschappers en beleidsmakers hun licht schijnen over culturele uitwisseling met de VS. Het land staat immers al jaren in de top vijf van landen waar Nederlandse cultuurmakers actief zijn.

Het openingsartikel is geschreven door Cynthia P. Schneider, voormalig VS ambassadeur in Nederland. Zij gaat in op hoe politiek gevoelig kunst in de (buitenland)diplomatie van de VS eigenlijk is. Verder een bijdrage van Jowi Schmitz over kunst en censuur in Amerika en hoe financieringsmechanismen de inhoud van kunst beïnvloedt. In een krachtig artikel van Frédéric Martel doet deze onderzoeker en oud-diplomaat voor Frankrijk in de VS uit de doeken hoe de VS met culturele diversiteit omgaan; in het buitenland vooral gericht op commercie en in het binnenland op de verdediging van minderheden. Deze situatie vergelijkt Martel met de uitgangspunten van het Franse diversiteitbeleid. Voorts enkele artikelen met praktijkvoorbeelden van Nederlandse culturele activiteiten. Theatermakers, popmuzikanten, een auteur, beeldend kunstenaars en een uitgever vertellen over de uitdagingen en eigenaardigheden van hun uitstappen naar Amerika.

Daarnaast zijn ook de vaste rubrieken opgenomen als de inventarisatie van (aanleidingen voor) toekomstige manifestaties voor de komende tien jaar, Buitengaats - de agenda van Nederlandse activiteiten in het buitenland en een mededelingenpagina van de ministeries van OCW en BZ.

publicaties.
Voor abonnementen en redactie: E post@sica.nl of T 020 6164 225

De SICA is een informatie- en adviescentrum voor het internationale culturele verkeer. De SICA verstrekt advies via de helpdesk, bijeenkomsten, het bezoekersprogramma, publicaties en www.sica.nl. Samen met Felix Meritis realiseert SICA Dare2Connect, het podium voor ontmoeting, presentatie en debat over culturele activiteiten en cultuurbeleid. www.dare2connect.nl


---



Ingezonden persbericht