European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/80

Brussel, 27 september 2007

13325/07 (Presse 211)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het geweld tegen de media in Somalië

De Europese Unie geeft uiting aan haar grote ongerustheid over de situatie wat betreft de vrijheid van de media en over de toenemende bedreigingen waarmee journalisten in Somalië worden geconfronteerd.

Sinds januari 2007 zijn er zeven journalisten vermoord, terwijl anderen zijn geïntimideerd en gedwongen het land te verlaten.

Uit de gebeurtenissen van afgelopen week - de aanval op Radio Shabelle en de gedwongen onderbreking van haar uitzending - is gebleken dat het recht op vrijheid van meningsuiting in Somalië ernstig wordt bedreigd, hetgeen de Europese Unie veroordeelt. Vrijheid van meningsuiting en van opinie is een fundamenteel mensenrecht dat is neergelegd in de Universele Verklaring en dient een cruciale factor voor daadwerkelijke verzoening en consolidatie van de vrede in Somalië te zijn.

De Europese Unie dringt er bij de Somalische autoriteiten op aan de tegen journalisten begane misdaden te onderzoeken en de nodige voorwaarden te handhaven om de media in staat te stellen hun werk te doen.De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

13325/07 (Presse 211)