Provincie Noord-Holland

Geschiedenis provincie in ander daglicht

28-9-2007

Archeologische vondsten in de duinen bij Bloemendaal bewijzen dat tussen 400 en 600 na Chr. mensen in dit gebied hebben gewoond. Bovendien blijkt dat er in die tijd al levendig werd gehandeld met het Duitse Rijnland.

De opgravingen zijn in opdracht van de Provincie Noord-Holland gedaan in het Nationaal park Zuid-Kennemerland bij Bloemendaal. Ze werpen nieuw licht op de geschiedenis van Noord-Holland.

Tot nu toe was niet bekend wat de exacte verblijfplaats was van de inwoners van onze provincie (de Friezen) tussen 400 en 600 na Chr. De opgraving bij Bloemendaal wijst uit dat zij in die periode in de duinen hebben geleefd. Voor het eerst is een vindplaats aangetroffen uit de periode 450-550, de tijd van de volksverhuizingen.

Afvalkuil

In een grote afvalkuil zijn fragmenten gevonden van meer dan 50 potten, waaronder drinkkannen en schalen. Het overgrote deel blijkt geïmporteerd uit het Duitse Rijnland, dat toen deel uitmaakte van het Frankische rijk. Deze aardewerkfragmenten wijzen erop dat er al vanaf de 5e eeuw handel werd gevoerd. Tot nu toe werd gedacht dat deze handel pas vanaf de 8ste of 9e eeuw opbloeide. Dit betekent dat de Friese nederzetting niet op zichzelf stond maar deel uitmaakte van een wijdverbreid netwerk.

Vervolgonderzoek

In 2006 heeft de provincie voor het eerst opgravingen laten doen in de duinen bij Bloemendaal. Nu vindt er een vervolgonderzoek plaats. Dat is nodig omdat de vindplaatsen op korte termijn dreigen te verdwijnen door de winderosie.

Tijdens de opgravingen van vorig jaar en dit jaar zijn nederzettingen aangetroffen uit de periode 450-550, 550-700 en 700-850. Deze liggen verspreid over een terrein van 13 hectare. Daartussen liggen mogelijk nog meer nederzettingen en zeker ook delen met oud akkerland.

Door dit tweede onderzoek kunnen restanten van nederzettingen in een ruimer landschappelijk kader worden geplaatst en kunnen eventueel nieuwe vindplaatsen worden opgegraven.

Rijk bodemarchief

Het duingebied heeft een bijzonder rijk bodemarchief, omdat oude landschappen en nederzettingen bedolven liggen onder meters dikke pakketten stuifzand dat er in de late Middeleeuwen (1000-1200) overheen is gewaaid. Hierdoor treffen de archeologen feitelijk een restant aan van een 1000 jaar oud landschap.

Soms vinden zij nog huisplaatsen, met restanten van paalkuilen, waterputten en greppels. Daaromheen liggen de resten van het akkerland, met ploegsporen en zogenaamde trappelzones met afdrukken van koeienpoten.

Er wordt niet vaak in de duinen gegraven, omdat het grotendeels natuurgebied is, maar als dat wel gebeurt, levert dit steeds sporen van bewoning op. Dit geldt bijvoorbeeld voor opgravingen bij de Hoogovens in de jaren zestig van de vorige eeuw en bij Castricum in 2000.

Schatten onder je voeten

Vanaf 2 februari 2008 is in Bezoekerscentrum De Zandwaaier te Bloemendaal de tentoonstelling Schatten onder je voeten te zien. Ook de opgravingen in Bloemendaal krijgen in deze tentoonstelling een plek.