Provincie Noord-Holland

Verwijsindex voor betere jeugdzorg

28-9-2007

De provincie steunt de invoering van een verwijsindex risicojeugd. Dit systeem moet voorkomen dat meerdere instanties zich bezighouden met hetzelfde kind zonder dat van elkaar te weten. Of juist dat kinderen met problemen tussen de wal en het schip vallen.

Dit blijkt uit het concept Uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2008, dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben vastgesteld.

De provincie wil afspraken maken met het Bureau Jeugdzorg over informatie op lokaal niveau en investeren in de verwijsindex. De verwijsindex geeft een signaal wanneer een kind bij een andere instelling bekend is en zorgt voor coördinatie van de hulp. Op deze manier wordt dubbel werk voorkomen. Dat heeft op den duur een gunstig effect op de wachtlijst.

Sascha Baggerman, gedeputeerde jeugdzorg van Noord-Holland: Bureau Jeugdzorg (BJZ) draagt de verantwoordelijkheid voor de kinderen die bij hen zijn aangemeld. Dan is het inderdaad niet de bedoeling dat andere instanties ook met dat kind aan de slag gaan, zonder te weten dat BJZ daar een rol in speelt. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid voor de preventie. Zij moet ervoor zorgen dat kinderen helemaal niet met jeugdzorg in aanraking komen. Er moet sprake zijn van een goede samenwerking en goede cijfers, zodat gemeenten, provincie en instellingen gezamenlijk de verantwoordelijkheid kunnen dragen en zodat we weten waar we het over hebben.