Gemeente Arnhem

Actieprogramma Wijkgericht Werken vastgesteld (25-09-07) Vandaag heeft het college van B&W ingestemd het actieprogramma wijkgericht werken 2008-2011. Dit actieprogramma is het antwoord op de evaluatie wijkgericht werken van juni 2007 en de aanbevelingen die daar uit voortvloeiden. In het actieprogramma zijn concrete acties opgenomen zowel vanuit het perspectief van de gemeente als vanuit de wijken. Daarnaast wordt met het actieprogramma invulling gegeven aan een afspraak uit het coalitieakkoord: bewoners krijgen meer invloed op hun woon- en leefomgeving. Verantwoordelijk wethouder Van Eeten: Wijkgericht werken heeft prioriteit in het stadhuis en dat moet ook in de wijk zichtbaar worden. Het uiteindelijke doel is om de leefbaarheid in Arnhemse wijken te verbeteren: schoon, heel, veilig en sociaal. Wijkgericht werken is het middel om dit doel te bereiken.

Wijkgericht werken heeft hoge prioriteit binnen de gemeente Arnhem, maar ook landelijk staat de wijk in het middelpunt van de belangstelling. Het is zonneklaar dat veel problemen in de wijken vragen om een combinatie van wijkgerichte, stedelijke, provinciale en/of landelijke aanpak. De extra mogelijkheden die Rijk en Provincie bieden in de vorm van respectievelijk Krachtwijken en GSO III-wijken, hebben natuurlijk veel impact. Wijkgericht werken moet goed zijn georganiseerd om deze extra mogelijkheden te kunnen omzetten in resultaten.

Negen aanbevelingen
De negen aanbevelingen uit de evaluatie zijn omgezet in acties. Vanuit het perspectief van de wijk gaat het om: verbeteren van bewonersparticipatie en bewonersondersteuning, duidelijkheid geven over de daadwerkelijke invloed van bewoners, efficiëntere signalering en analyse van problemen in de wijk en inzoomen op buurtaanpak. Vanuit het perspectief van de gemeente wordt ingezet op het eerder betrekken van bewoners, resultaatgerichtheid, cultuur- en organisatieverandering om beter in te kunnen spelen op wensen en ideeën uit de wijken en een betere programmatische aanpak. Vanuit maatschappelijk oogpunt wordt een betere aanpak op sociaal domein als actiepunt opgenomen.

Reacties
Bewoners en organisaties zijn betrokken geweest bij de evaluatie en zullen ook bij het actieprogramma betrokken worden. In oktober is een bijeenkomst gepland met wijkplatforms en wijkverenigingen om over het actieprogramma te praten. Eventuele reacties kunnen dan nog meegenomen worden bij de besprekingen in raadscommissie en gemeenteraad.