Gemeente Arnhem

Beeldkwaliteit voor Arnhem vastgesteld (25-09-07) Vandaag heeft het college van B&W ingestemd met de nota Typisch Arnhem. Met die nota gaat de gemeente ervoor zorgen dat de openbare ruimte in Arnhem mooier wordt. Het aanzien van de openbare ruimte, de beeldkwaliteit, verdient meer aandacht. Om die aandacht daadwerkelijk te geven, heeft de gemeente sinds een jaar een Stadsbouwmeester Openbare Ruimte. Deze zorgt voor een mooier Arnhem, vanaf nu op basis van de nota Typisch Arnhem.

Openbare ruimte moet functioneel, duurzaam en mooi zijn. Typisch Arnhem gaat vooral in op het begrip mooi. De nota bevat geen blauwdruk voor elk straatbeeld in Arnhem. In de nota 'Typisch Arnhem' staat op hoofdlijnen beschreven wat we in Arnhem verstaan onder een 'mooie' openbare ruimte, op welke manier we dit gaan bereiken én welke plekken in de stad extra aandacht verdienen.

Kwestie van principes
Iedereen kent plekken in de stad die er slordig uitzien: een wirwar van paaltjes, een stoep met verschillende soorten bestrating of onlogisch geplaatste parkeervakken. Maar wat is eigenlijk: een mooie openbare ruimte? Over smaak valt te twisten. Toch heeft de gemeente zeven Arnhemse principes benoemd die bij werkzaamheden buiten voortaan zoveel mogelijk in acht zullen worden genomen. Dit zijn onder andere: de beleving van de openbare ruimte, de identiteit van de stad, de identiteit van de wijk, minder is meer (eenvoudige ontwerpen leiden tot meer rust en geven meer ruimte - ook letterlijk - voor passanten, ondernemers en bewoners), een integrale blik, schoon en netjes, heel en veilig. De principes komen voort uit de eerste ervaringen die Arnhem de afgelopen jaren heeft opgedaan met het centraal stellen van het begrip beeldkwaliteit in de openbare ruimte.

Doordacht en creatief ontwerpen
Naast het toepassen van de principes, verwacht de gemeente veel resultaat van het aanpassen van de werkwijze. Door creatiever en minder op de automatische piloot te ontwerpen, is al snel een fraaier resultaat op straat te bereiken. Medewerkers worden zich op die manier meer bewust van de mogelijkheden die er zijn om een goede beeldkwaliteit te bereiken. Het werken aan een mooiere openbare ruimte hoeft geen extra geld te kosten. Sterker nog, de ervaring leert dat een fraaie en doordachte inrichting van de openbare ruimte soms zelfs goedkoper blijkt te zijn dan een standaardoplossing.