Gemeente Arnhem

Gemeente neemt parkeergarages over van parkeerholding (25-09-07) De parkeergarages Centraal, Langstraat en Musis worden eigendom van de gemeente Arnhem. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. De garages zijn op dit moment van de Holding Parkeervoorzieningen Arnhem BV. Door de overname komt straat- en garageparkeren in één hand. Dat geeft de gemeente meer mogelijkheden om de parkeersituatie in Arnhem verder te volmaken. Daarnaast maakt deze overname een eind aan de financiële problemen van de Holding. De overname is opgenomen in het collegeakkoord 2006-2010. Als de gemeenteraad instemt, is het samenvoegen van straat-en garageparkeren begin 2008 een feit.

Financiële problemen opgelost
De Holding verkeerde in financiële problemen omdat het aantal parkeerders achterbleef bij de verwachtingen. Het aantal parkeerders in de stad is, net als in vergelijkbare steden in ons land, afgenomen. Omdat de gemeente straatparkeren en garageparkeren kan samenvoegen en omdat een gemeente vrijgesteld is van vennootschapsbelasting, kan de gemeente de garages rendabel exploiteren. De Holding lijdt jaarlijks een verlies van 2 miljoen en de schuld bij de gemeente was inmiddels opgelopen tot 64 miljoen. De gemeente neemt de garages over voor het bedrag van die schuld. Op die manier betreft het een papieren transactie. De aandeelhouders zijn unaniem akkoord gegaan met het overdragen van hun aandelen. Als vergoeding krijgen de aandeelhouders een bedrag dat gelijk staat aan het in 1985 ingelegde bedrag. Een gebaar dat door de gemeente gewaardeerd wordt.

Parkeerbeleid
De gemeenteraad bepaalt het parkeerbeleid, inclusief de parkeertarieven en de tarieven voor vergunninghouders. Het beleid is erop gericht de stad bereikbaar te houden voor bezoekers, maar ook om de stad leefbaar te houden voor bewoners. Straatparkeren en garageparkeren, zijn op dit moment ondergebracht in verschillende organisaties met verschillende belangen. Het samenvoegen van straat- en garageparkeren levert de flexibiliteit op die nodig is om de doelstelling van het parkeerbeleid waar te maken: bereikbaarheid en leefbaarheid.