Ingezonden persbericht


Persbericht

28 september 2007

Ouderen in Nederland:
Een hang naar vroeger, maar bij-de-tijd met internet

In opdracht van NPO/Radio 5 heeft onderzoeksbureau De Vos & Jansen onderzoek gedaan naar Ouderen en Media. Het onderzoek, uitgevoerd onder ruim 500 mensen van 55 jaar en ouder, geeft een opmerkelijk beeld van deze groep. Veel ouderen ervaren een sterke hang naar vroeger, maar bijna de helft van de onderzoeksgroep ervaart ook de voordelen van moderne technologieën en surft inmiddels bijna dagelijks op het internet.

Uit het onderzoek blijkt dat een kleine meerderheid (59%) van de 55 plussers tevreden is met de Nederlandse samenleving. Een aanzienlijke groep (39%) is niet tevreden. De hang naar vroeger blijkt uit het feit dat maar liefst 58% de hedendaagse samenleving minder leuk vindt dan die van de jaren 50. In een cijfer uitgedrukt krijgen de jaren 50 een 7,3, de huidige tijd daarentegen een 6,2. Als voornaamste redenen geeft men aan 'agressie en geweld', 'individualisme en egoïsme' en 'minder gezellig en vriendelijk'.

Het onderzoek keek ook naar de mediaconsumptie van 55 plussers in Nederland. 96% kijkt dagelijks of een paar keer per week naar televisie en 89% luistert vrijwel dagelijks of een paar keer per week naar radio. Hoewel men dagelijks kijkt, is de waardering voor televisie met 6,8 de laagste. Opvallend is dat inmiddels meer dan de helft van alle 55 plussers online actief is en dat men internet met een 7,6 samen met radio de hoogste waardering geeft. Ronald Jansen, mediaspecialist van bureau De Vos & Jansen: 'Duidelijk is dat de traditionele media nog steeds belangrijk zijn voor ouderen. De televisiezenders richten zich echter vooral op de voor adverteerders belangrijke doelgroep 20-49 jaar. Er worden bijna geen programma's gemaakt die 100% gericht zijn op ouderen. Dat verklaart een relatief lage waardering. De hoge waardering voor radio komt doordat dit mediumtype beter inspeelt op de wensen van deze doelgroep. Internet heeft waarschijnlijk een hoge waardering omdat het een belangrijke rol speelt in de verbinding met de (klein)kinderen.'


---

NOOT VOOR DE REDACTIE (