Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wmo-gebruikers

Problemen WMO zijn in beeld

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Staatssecretaris Bussemaker van VWS informeert de Tweede Kamer op 4 oktober over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De CG-Raad heeft samen met CSO, LOC, Per Saldo en VG-Belang de problemen bij de uitvoering van de WMO onder de aandacht gebracht. Het WMO meldpunt heeft met ruim 500 meldingen belangrijke informatie hiervoor aangeleverd.

Beeld ontwikkeling WMO

De staatssecretaris heeft een lange brief en vuistdikke onderzoeksrapporten naar de Tweede Kamer gestuurd. Het feit dat er zoveel papier nodig is om de Kamer te informeren, geeft aan dat het beter kan én moet in de uitvoering van de WMO. De CG-Raad ziet dat de staatssecretaris op alle punten uitvoerig ingaat op de vragen en problemen die de CG-Raad aangedragen heeft. Het gaat om punten als:


* kwaliteit van de indicaties en de compensatieplicht;
* kosten en kwaliteit van de huishoudelijke hulp;
* kwaliteit van de aanbestedingen door gemeenten en de mogelijke ontslagen van zorgpersoneel en de gevolgen voor de cliënten;
* hoogte van het Persoons Gebonden Budget (PGB).

Aflopen AWBZ indicaties voor 300.000 mensen

Daarnaast is er nog een aantal punten die heel belangrijk zijn, waaronder:


* de nieuwe indicaties voor 300.000 mensen die huishoudelijke hulp ontvangen na. De oude AWBZ indicatie loopt af na het overgangsjaar 2007;

* de manier waarop burgers onafhankelijk advies en informatie krijgen (de cliëntondersteuning);

* de manier waarop burgers mee kunnen doen (cliëntenparticipatie).

De staatssecretaris steekt de gemeenten een hart onder de riem voor de onderdelen in de uitvoering die wel goed gaan. Zij stelt op basis van een onderzoek dat de gemeenten op een goede manier invulling geven aan de compensatieplicht. Hierover verschillen de manifestpartijen en de staatssecretaris van inzicht, maar de staatssecretaris stelt wel dat dit punt haar aandacht blijft houden.

Oplossingen?

De CG-Raad ziet dat de staatssecretaris goed in kaart heeft gebracht wat de problemen zijn bij de uitvoering van de WMO. Nu moeten er nog oplossingen komen. De CG-Raad hoopt dat de ruim 450 gemeenten aan de slag gaan met punten uit de brief van Bussemaker. De CG-Raad en de manifestpartijen vinden dat veel problemen voorkomen zouden kunnen worden met een betere modelverordening. Veel gemeenten gebruiken nu het bestaande model van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als basis voor de eigen WMO verordening. Deze verordening past niet bij de WMO.

Modelverordening

De CG-Raad is zeer constructief in gesprek met de VNG en het ministerie over het aanpassen van deze modelverordening.

Zie ook:


* WMO, (G)een probleem? Rapportage Wmo Meldpunt


* Inbreng Algemeen Overleg Wmo van 4 oktober 2007

(Geplaatst: 28 september 2007)

---