Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans ontvangt Franse staatssecretaris Jouyet

28 sep 2007 | Op vrijdag 28 september ontving staatssecretaris Timmermans de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, Jean-Pierre Jouyet.

Op vrijdag 28 september ontving staatssecretaris Timmermans de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, Jean-Pierre Jouyet. Timmermans en Jouyet spraken onder meer over het Europese Hervormingsverdrag en de voorbereiding van de Europese Raad die volgende maand in Lissabon wordt gehouden.

Nederland en Frankrijk, beide grondlegger van de EU, hebben in referenda in 2005 het grondwettelijk verdrag afgewezen. Maar nu is de tijd aangebroken om samen te werken aan een beter en efficiënter Europa waarin burgers centraal staan. Staatssecretaris Timmermans en zijn Franse collega benadrukten het belang van een intensieve en constructieve Frans-Nederlandse samenwerking. Zo gaan de beide landen zich op het terrein van sport sterk maken voor betere bescherming van minderjarige sporters.

Timmermans en Jouyet hebben zich ook uitgesproken voor een leiderschapsrol van de EU binnen het internationale klimaatbeleid. "De Europese Unie moet ook op dit terrein het goede voorbeeld geven en de hoge ambities waar willen maken", aldus de staatssecretarissen. Tevens hebben de beide bewindslieden een studie naar de relatie tussen klimaatbeleid en handelspolitiek aangekondigd. Deze zal in het kader van de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad plaatsvinden.

Tijdens de ontmoeting is ook de positie van Europa in een globaliserende wereld aan de orde geweest. De uitdagingen van globalisering, bijvoorbeeld op het gebied van consumentenbescherming en maatschappelijk verantwoord ondernemen, kunnen door een sterk Europa het hoofd worden geboden.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl