Gemeente Gemert-Bakel


Gemert, 28 september 2007

Statusfamilie Monsef feestelijk ontvangen in gemeentehuis Gemert-Bakel

De familie Monsef uit Gemert, bestaande uit vader (Kambiz), moeder (Afsaneh), zoon (Arrash) en dochter (Anna) heeft na jarenlange onduidelijkheid een status tot verblijf in Nederland ontvangen. Zij kregen deze status in het kader van het landelijk generaal pardon.

Bij deze feestelijke gelegenheid werden zij op vrijdag 28 september door burgemeester mr. Jan H.A.G. van Maasakkers ontvangen in de trouwzaal van het gemeentehuis Gemert-Bakel. En dat in het bijzijn van genodigden.

Het gezin verblijft al jarenlang in Nederland, waaronder in Bakel en Gemert. Dochter Anna is in Bakel geboren. Vader Kambiz is begin januari 1994 vanuit Iran naar Nederland gevlucht omdat hij bang was voor vervolging door de Iraanse overheid. Familieleden van het gezin zijn in Iran om het leven gebracht.

Moeder Afsaneh is een halfjaar later, samen met hun in Iran geboren zoontje, naar Nederland gekomen en heeft eveneens asiel aangevraagd. Na enige tijd in een asielzoekerscentrum te hebben verbleven werd hen een huis in Bakel aangeboden. Daar werd hun dochter Anna geboren. Eind 2006 zijn zij verhuisd naar een huis in Gemert .

Goede contacten in Bakel en Gemert

Al twaalf jaar lang, vanaf 1995, wordt de familie Monsef geholpen door familie Van Lieshout uit Bakel. Via een oproep van Vluchtelingenwerk in het lokale blad De Korhoen kwamen zij met elkaar in contact.

De familie Monsef is een voorbeeld van goede integratie. Zij hebben zich de Nederlandse taal snel eigen gemaakt en de ouders spreken die taal ook met hun kinderen. Mede daardoor maken ze gemakkelijk contact met hun omgeving. Ze hebben vele, voornamelijk Nederlandse, vrienden en ook goede contacten met de buurt, zowel in Bakel als ook in Gemert.

Hun beide kinderen hebben al die jaren, ondanks de vele spanningen, toch goed gepresteerd op school en ook zij hebben vele vrienden en vriendinnen.

Nog in 2003 kreeg de familie bericht van de IND om zich te melden voor een terugkeergesprek. Daarmee was formeel begonnen met een uitzettingsprocedure.

Naast de familie Monsef hebben ook twee andere families in Gemert-Bakel onlangs een verblijfsdocument ontvangen. Vluchtelingenwerk en diverse vrijwilligers hebben zich flink ingezet om dreigende uitzettingen te voorkomen en een generaal pardon te bevorderen.


-0-0-0-