N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek

Rapport commissie Korthals Altes: Stemmen met vertrouwen

Op basis van het advies van de commissie overweegt de staatssecretaris o.a. om de huidige stemmachines niet meer in te zetten bij volgende verkiezingen.

Hoewel nooit aangetoond is dat Nedap stemmachines onbetrouwbaar zijn en in het Nationaal Kiezersonderzoek dat op 22 november 2006 door het CBS werd gepubliceerd, bleek dat maar liefst 84% van de respondenten `veel' of `zeer veel' vertrouwen had in de Nedap stemmachines, kunnen wij ons ook vinden in het door de commissie voorgestelde alternatief.

De kern van het advies houdt onder meer een fundamentele verandering in op het punt van transparantie en controleerbaarheid. De uitgebrachte stem wordt in het voorstel op een biljet afgedrukt. De kiezer deponeert zijn stem zelf in de stembus vergelijkbaar met de traditionele `papieren' verkiezingen. Na het sluiten van het stemlokaal worden deze stembiljetten elektronisch "gelezen" en geteld. Vervolgens wordt het resultaat elektronisch naar een centraal distributieplatform bij het ministerie van Binnenlandse Zaken verzonden. Bij twijfel kunnen de stembiljetten eventueel handmatig worden herteld.
Echter het rode potlood blijft buiten zicht.
Het aanbevolen concept is een reëel alternatief. Nedap heeft dit al grotendeels beschikbaar.

Ook in het door de commissie aanbevolen stemproces worden elektronica en software ingezet.
De te gebruiken apparatuur moet vanzelfsprekend, evenals voorheen, voldoen aan de gestelde eisen voor elektronisch stemmen. Nedap heeft, als fabrikant van o.a. stemmachines, de afgelopen 40 jaren steeds intensief samengewerkt met gemeenten en overheidsinstanties om het elektronisch stemmen zowel in Nederland als internationaal up-to-date te houden volgens nieuwste inzichten en regelgeving.

Het is nu aan de overheid om op grond van het advies beslissingen te nemen. Mocht het advies worden opgevolgd, zal de Nederlandse markt voor verkiezingssystemen die nagenoeg geheel voorzien was van Nedap stemmachines, nu weer nieuwe mogelijkheden bieden.