Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Marktwerking in quarantaineonderzoek

28 september 2007 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister meldt dat een vervolgbrief over dit onderwerp niet voor 1 oktober gerealiseerd kan worden. Voor de vervolgbrief heeft zij informatie nodig van de Europese Commissie.

Geachte Voorzitter,
Conform mijn brief aan de Kamer van 13 juli 2007 aangaande de marktwerking in het quarantaineonderzoek (30800 XIV, nr. 137) heb ik de Europese Commissie verzocht haar duiding van het bepaalde in de Fytorichtlijn en de Richtlijn bestrijding aardappelcysteaaltjes, alsmede de verhouding tussen beide richtlijnen, op schrift te stellen. Op dit moment is echter het schrijven van de commissie nog niet door mij ontvangen. Wel heeft de commissie inmiddels geantwoord op vragen van Europarlementariër Jan Mulder over de fytosanitaire keuringen in Nederland (E-2669/07). Zowel dit antwoord als signalen die wij onlangs andermaal van de commissie ontvingen, bevestigen de door mij gegeven duiding van de fytosanitaire EU-regelgeving dat rechtspersonen, die op particuliere basis tevens commerciële activiteiten uitvoeren niet in aanmerking komen voor delegatie van officiële fytosanitaire taken zoals bedoeld onder artikel 2. lid 1, onder g), van de Richtlijn 2000/29/EG van de Raad.
In afwachting van het definitieve antwoord van de commissie verzoek ik u mij uitstel te verlenen. Zodra ik het antwoord uit Brussel heb ontvangen, zal ik u informeren over de inhoud daarvan en of er aanleiding is mijn beleid te wijzigen. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,