Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Beleidsbrief Visserij

28 september 2007 - kamerstuk

Kamerbrief over vorderringen die in het beleid en in de sector zelf zijn gemaakt sinds de Task Force Duurzame Noordzeevisserij in april 2006 haar advies presenteerde. Duurzame visserij staat centraal.

Geachte Voorzitter,
Via deze brief wil ik Uw Kamer de lange termijnstrategie voorleggen zoals het kabinet die met betrekking tot de visserijsector voor de komende jaren voor ogen staat. Het accent ligt in deze brief op de Noordzeevisserij. Op onderdelen wordt ook aandacht besteed aan de overige sectoren. Binnenkort kunt u een brief tegemoet zien die in meer detail op de overige sectoren ingaat.

Deze brief schetst de vorderingen die in het beleid en in de sector zelf zijn gemaakt sinds de Task Force Duurzame Noordzeevisserij in april vorig jaar haar advies presenteerde. Met name gaat deze brief in op de diverse maatregelen en acties die ik wil nemen om bij te dragen aan de transitie van de visserijsector naar een in alle opzichten duurzame sector. Deze acties passen in de mogelijkheden die het Europees Visserij Fonds (EVF) de sector biedt. Kernelementen voor mijn aanpak zijn:

* Stimuleren van selectievere vangstmethoden en methoden die minder impact hebben op het ecosysteem;

* Bevorderen van het gebruik van energiebesparende technieken;
* Versterking van de samenwerking in de keten, om daarmee meer waarde te creëren in het totale viscluster;

* Economische verbreding van visserijgebieden;
* Vermindering van de capaciteit van de kottervloot via sanering. Een gunstig innovatieklimaat, versterking van het ondernemerschap en meer samenwerking in de sector en met maatschappelijke organisaties zijn noodzakelijk wil de genoemde transitie slagen. Ook daaraan zal ik in mijn beleid de nodige aandacht schenken. Ik realiseer me terdege dat de sector voor een grote opgave staat. De (economische) situatie in de Noordzeevisserij is momenteel zorgelijk. Daarom trekt het Kabinet naast de reeds begrote middelen, additioneel ¤ 45 mln (¤ 25 miljoen Beleidsprogramma en ¤ 20 miljoen motie Algemene Politieke Beschouwingen) uit voor de visserij in totaliteit.

Deze middelen zullen worden ingebracht in het programma voor het EVF 2007-2013, waarbij over de exacte besteding van de ¤ 25 mln uit het Beleidsprogramma komend voorjaar wordt besloten. Met deze extra middelen is het mogelijk de noodzakelijke vernieuwing en verduurzaming krachtig te blijven stimuleren, en tegelijkertijd een noodzakelijk sanering van de Noordzee kottervloot in gang te zetten.