AWVN

Datum: 28 september 2007

Om in aanmerking te komen voor de 30%-regeling dient de werknemer uit het buitenland te zijn aangeworven. Een buitenlandse werknemer die al in Nederland werkt, kwalificeert dus niet voor de regeling. In een zaak was aan de orde of een betaalde stage die een activiteit is in het kader van een opleiding of studie gezien moet worden als werken in Nederland.

De Nederlandse 30%-regeling is een fiscale faciliteit voor uit het buitenland aangeworven personen met een specifieke deskundigheid die schaars is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Werkgevers van werknemers met een 30%-regeling kunnen aan die werknemers een onbelaste vergoeding voor zogenaamde extraterritoriale kosten verstrekken van maximaal 30% van het fiscale loon.

Om in aanmerking te komen voor de regeling dient de werknemer uit het buitenland te zijn aangeworven. Een buitenlandse werknemer die al in Nederland werkt, kwalificeert dus niet voor de regeling. Activiteiten die een werknemer in Nederland verricht in het kader van een opleiding of studie blijven, voor de vraag of iemand al in Nederland werkt, buiten beschouwing.

In een geval waarbij een werkneemster in het kader van haar opleiding een betaalde stage verrichtte in Nederland, waarbij de activiteiten niet wezenlijk verschilden van de activiteiten die zij in dienstbetrekking zou verrichten in Nederland, werd toepassing van de regeling dan ook geweigerd. Volgens het Gerechtshof in Den Bosch is dat niet terecht en behoren activiteiten verricht in het kader van betaalde stage niet tot in Nederland verrichte activiteiten in dienstbetrekking.

AWVN adviseert haar leden om bij de aanvraag voor toepassing van de Nederlandse 30%-regeling perioden waarin de kandidaat in Nederland werkzaam was in het kader van een, eventueel betaalde, stage niet aan te merken als perioden van een werknemer die in het binnenland is aangeworven. Voor in het binnenland aangeworven specialisten geldt de 30%-regeling in beginsel niet.

Meer weten? AWVN-werkgeverslijn, (070) 850 86 05 of werkgeverslijn@awvn.nl.