Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de voorzitter Raad van Bestuur UWV Postbus 90801 De heer dr. J.M. Linthorst 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 58285 Telefoon (070) 333 44 44 1040 HG AMSTERDAM Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 1040HG58285

Uw brief FEZ/PC&A/74201 Ons kenmerk UB/A/2007/27560 Datum

Onderwerp Halfjaarverslag UWV 2007

Geachte heer Linthorst,

Het halfjaarverslag 2007 heb ik op 14 augustus jl. in goede orde ontvangen (FEZ/PC&A/74201). In deze brief geef ik u mijn reactie. Ik ben voornemens de halfjaarverslagen van de SUWI-organisaties, voorzien van de reactie van de staatssecretaris en mij, op 28 september a.s. aan beide Kamers der Staten Generaal aan te bieden.

Het stemt mij tevreden dat u de normen ten aanzien van de afgesproken prestatie-indicatoren over het eerste halfjaar vrijwel allemaal realiseert. Zeker in het licht van de uitwerking van de diverse maatregelen uit het coalitieakkoord; uw organisatie is immers begonnen met de uitvoering (WAO-maatregelen) of bezig met de voorbereiding van de uitvoering (loonkostensubsidies). In het bestuurlijk overleg van 20 augustus jl. hebt u aangegeven dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de eerste effecten van de aangepaste WAO-maatregelen uit het coalitieakkoord. Ik verzoek u in het derde kwartaalverslag 2007, voorzover mogelijk, een eerste beeld te geven van de effecten die zichtbaar zijn.

Ik heb geconstateerd dat de stijging van het aantal klachten in het eerste kwartaal (3.955) is omgebogen naar een daling in het tweede kwartaal (3.168). Ook de scores ten aanzien van de tijdigheid ZW, WIA en WW vertonen een stijgende lijn. Ik ga ervan uit dat eind dit jaar alle normen ten aanzien van tijdigheid zijn behaald.
Ook uw score van 6,7 uit de meest recente klantgerichtheidsmonitor ziet er beter uit ten opzichte van de voorgaande kwartalen (6,4 in het eerste kwartaal en 6,0 eind 2006). Ik ga ervan uit dat deze opwaartse lijn zich doorzet dit jaar.

Verdere intensivering van de ketensamenwerking tussen het UWV, de Centrale organisatie voor Werk en Inkomen (CWI) en de gemeenten is een van de speerpunten in het coalitieakkoord. Naar mijn mening is op korte termijn winst te boeken door een nadere afstemming van de rapportages van het UWV en de CWI. Ik verzoek u de mogelijkheden voor nadere afstemming in de eerstvolgende kwartaalrapportage te bezien.

Ons kenmerk UB/A/2007/27560

Voor wat betreft de rechtmatigheid voldoet u nog niet aan de gestelde norm. Ik verzoek u de ingezette verbetermaatregelen, met name ten aanzien van de uitvoering van de Ziektewet, voort te zetten zodat in het jaarverslag 2007 de norm van 99% wordt gerealiseerd. Met u ben ik van mening dat een verdere intensivering bij de uitvoering moet plaatsvinden om de stijging van de onzekerheden met betrekking tot rechtmatigheid in 2007 (1,2%) ten opzichte van 2006 (1,0%) teniet te doen.

U meldt in uw halfjaarverslag dat zowel het project `killen & migreren' (van ICT-systemen) alsmede het project PUIK (kantoorautomatisering) vertraging hebben opgelopen. Ik verzoek u mij uiterlijk 15 oktober a.s. de bijgestelde planning van beide projecten te overleggen. Hierin verzoek ik u tevens aan te geven wat de (mogelijke) consequenties voor cliënten zijn en welk effecten deze vertragingen hebben op uw bedrijfsvoering.

U maakt melding van het feit dat zich een aantal incidenten heeft voorgedaan waardoor betalingen onjuist zijn uitgevoerd. Ik heb de Tweede Kamer op 3 september jl. separaat geïnformeerd over de kopjesregeling en de vervolguitkeringen WW. De herstelacties rond deze twee regelingen lopen nu. In het derde kwartaalverslag 2007 wil ik graag geïnformeerd worden over de uitvoering hiervan.

U hebt mij in het bestuurlijk overleg van 25 juni jl. geïnformeerd over de vertraging die is opgelopen in de implementatie van het nieuwe uitkeringssysteem WIA. Ik heb hierover tevens een brief van u ontvangen op 30 juli 2007 (SBK/74935). Ik vind uw keuze om meer tijd te nemen voor het implementatietraject verdedigbaar, in het licht van de door u beschreven risico's. Ik vind het van belang dat er geen nadelige gevolgen voor de cliënten optreden. Daarnaast ben ik mij ervan bewust dat de beoogde voordelen in de loop van 2008 zullen optreden. De mogelijke consequenties hiervan voor de Vernieuwing, zie ik graag terug in uw geactualiseerde versie van de Vernieuwingsagenda op 1 oktober aanstaande. Tevens verzoek ik u mij te informeren over de voortgang van de implementatie van het nieuwe WIA-systeem in uw reguliere kwartaalverslagen.

Ik heb de rapportages over de maandelijkse metingen van de uitkeringssystemen op een juiste uitvoering van het bruto ­ netto traject van u ontvangen (SBK/74566 en 75052). Ik vind het belangrijk uw bevindingen te blijven ontvangen over de juistheid van de door de (verschillende) uitkeringssystemen berekende premies sociale verzekeringen en loonheffing. Indien u onjuistheden constateert zou ik hierbij tevens uw bevindingen willen zien voor wat betreft de mogelijke consequenties voor cliënten of afnemers en de risico's voor de bedrijfsvoering. Ik verzoek u de maandelijkse doormetingen kwartaalsgewijs aan mij toe te laten komen. Indien echter uit uw maandelijkse meting blijkt dat er sprake is van substantiële fouten, verzoek ik u dit terstond aan het ministerie te melden.


---

Ons kenmerk UB/A/2007/27560

Tot slot wil ik nogmaals aangeven tevreden te zijn over de behaalde normen ten aanzien van vrijwel alle prestatie-indicatoren. Tegelijkertijd hebben wij de afgelopen zomer een aantal incidenten in de uitvoering geconstateerd (VVU, kopjesregeling). Tevens zal de komende tijd samen met de Belastingdienst fors moeten worden ingezet op verbeteringen in de loonaangifteketen. Ik ga ervan uit dat alle ingezette verbeteringen binnen uw organisatie voortvarend worden doorgezet.

Hoogachtend,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---