Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter Raad van Bestuur CWI Postbus 90801 De heer drs. R. de Groot 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 58191 Telefoon (070) 333 44 44 1040 HD AMSTERDAM Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 1040HD58191

Ons kenmerk UB/A/07/30530 Datum

Onderwerp Tweede kwartaalverslag CWI

Geachte heer De Groot,

Dank u voor het tijdig toezenden van uw tweede kwartaalverslag, en voor het toevoegen van bijlagen met de door mij gevraagde informatie. In deze brief geef ik u mijn reactie op dit verslag. Ik ben voornemens mijn reactie op het eerste halfjaarverslag van de SUWI- organisaties op 28 september aanstaande aan beide Kamers der Staten-Generaal te sturen.

CWI heeft in het eerste halfjaar van 2007 57.100 vacatures vervuld. Dat is een mooi resultaat. Vrijwel alle streefwaarden worden gehaald of overtroffen. De meest in het oog springende prestatie van CWI in het tweede kwartaalverslag is de sterk toegenomen klanttevredenheid. De ingezette verbeteracties blijken hun vruchten af te werpen. Ook wil ik opmerken dat CWI transparant rapporteert over vroegmelders. De aandacht voor preventie vind ik een goede zaak.

Hieronder ga ik in op een aantal specifieke onderwerpen.

Werk.nl
De werkgevers hebben in het tweede kwartaal 10% meer vacatures geplaatst op Werk.nl. Daarmee ligt deze prestatie op koers. Wel zijn er nog steeds problemen met de stabiliteit van de website. Ik vind dit zorgelijk omdat dit zijn weerslag heeft op de dienstverlening van CWI. Ik verzoek u mij in de kwartaalverslagen over de stand van zaken rondom de stabilisering van Werk.nl te blijven informeren.

Werk-leerplekken
CWI zet zich er actief voor in om jongeren aan het werk te krijgen. Samen met de ketenpartners hanteert CWI als doelstelling dat niemand langer dan 3 maanden zonder werk of studie thuis zit. Eén van de instrumenten die voor dit doel ingezet worden is de werk-leerplek. Van de 6000 aangemelde werk-leerplekken heeft CWI er inmiddels 2.300 vervuld. Kunt u mij in het volgende kwartaalverslag aangeven of het CWI lukt om alle aangemelde leerwerkplekken te vervullen dit jaar?

Ons kenmerk UB/A/07/30530

Transparantiebereik
De verhouding van het aantal bij CWI ingediende vacatures ten opzichte van de totale vacaturemarkt, oftewel het transparantiebereik, blijft net als in het vorige kwartaal onder de streefwaarde van 60%. We hebben afgesproken dat CWI 600.000 vacatures zou werven ten opzichte van de totale vacaturemarkt van ruim 1 miljoen. Nu de vacaturemarkt met ruim 1,1 miljoen in 2007 hoger uitkomt dan verwacht, zal CWI dit jaar ook meer vacatures moeten werven om de afgesproken streefwaarde transparantiebereik van 60% te halen. Graag lees ik uw reactie in het derde kwartaalverslag.

Huisvesting
Met betrekking tot huisvesting merk ik op dat de rapportage summier is. De kengetallen, in aansluiting op huisvestingsplannen ontbreken. Ik verzoek u om met ingang van het derde kwartaalverslag te rapporteren in overeenstemming met de afspraken die in gezamenlijk overleg met u, de andere ZBO's en de Rijksgebouwendienst zijn gemaakt. Verder verzoek ik u om in het derde kwartaalverslag aandacht te besteden aan het voorkomen en beperken van leegstand, en in het bijzonder over de eventuele resultaten als gevolg van de afspraken met de Rijksgebouwendienst.

Digitaal klantdossier
Naar aanleiding van mijn verzoek in het kader van het jaarverslag 2006 en het eerste kwartaalverslag rapporteert u in het tweede kwartaalverslag uitgebreid over DKD en in het bijzonder over de gegevenskwaliteit, informatiebeveiliging, financiële realisatie, de planning en de bevindingen met betrekking tot de Pilots in Heerenveen en Den Haag. Ik wil u daarvoor bedanken. Ik constateer dat in uw nieuwe planning een aantal mijlpalen met betrekking tot de ontwikkeling en implementatie van DKD is verschoven. Ik stel voor dat u dit in ambtelijk overleg nader toelicht. Tevens geeft u aan dat begin juli 2007 Den Haag is gestart met een gefaseerde proefuitrol van DKD. U verwacht dat eind 2007 in ieder geval bij de grote en middelgrote steden de invoering van DKD een feit zal zijn. Ik vraag u mij in de volgende kwartaalverslagen uitgebreid op de hoogte te blijven houden van de voortgang van het programma DKD en hierbij aan te geven wat de consequenties zijn van het verschuiven van een aantal mijlpalen in uw nieuwe planning. In het tweede kwartaalverslag geeft u aan dat met betrekking tot het budget DKD 2007 financiële tegenvallers dreigen te ontstaan. Hierbij geeft u aan dat deze tegenvallers alleen kunnen worden gedekt door bijdragen uit het programma, ketenpartners en SZW. Met betrekking tot de bijdrage van SZW verwijs ik u naar de budgettoekenningsbrief Digitaal Klantdossier 2007 van 18 juni (UB/A/2007/20727), waarin ik heb aangegeven dat eventuele financiële tegenvallers binnen het project DKD 2007 door de partijen zelf dienen te worden opgelost.

Financieel
Uit uw tweede kwartaalverslag blijkt dat het reguliere budget, mede door aanvullend gerealiseerde rente en overige baten, volledig in evenwicht is met de kosten.
---

Ons kenmerk UB/A/07/30530

Hiermee hangt samen dat u zowel op de baten als de lasten, door het uitvoeren van aanvullende activiteiten voor ketenpartners, een overschrijding laat zien. In uw jaarplan en begroting 2007 had u deze activiteiten (blijkbaar nog) niet voorzien. Ik verzoek u in het definitieve jaarplan en begroting 2008 apart inzichtelijk te maken welke activiteiten u voor derden uitvoert en welke baten en lasten u hierbij verwacht.

In uw kwartaalverslag geeft u aan dat nog met SZW wordt overlegd over de aanwending van het bestemmingsfonds van 3,7 mln. Ik verzoek u conform mijn brief met kenmerk UB/A/2007/23101 hiernaar te handelen.

Tot slot
Verdere intensivering van de ketensamenwerking tussen CWI, UWV, en de gemeenten is een van de speerpunten in het coalitieakkoord. Naar mijn mening is op korte termijn winst te boeken door een nadere afstemming van de rapportages van CWI en UWV. Ik verzoek u de mogelijkheden voor nadere afstemming in de eerstvolgende kwartaalrapportage te bezien.

In de komende maanden zult u zich naast uw reguliere taken en DKD met name richten op de uitrol van het Toonkamerconcept. Wij zullen hier nog nader over spreken.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)


---