Ingezonden persbericht


Sent: Friday, September 21, 2007 2:49 PM

21 september 2007

Symposium over nieuwste inzichten in toepassing van medicinale cannabis

Cannabis is politiek en maatschappelijk nog altijd een gevoelig onderwerp. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat medicinale cannabis effectief kan zijn bij aandoeningen als Multiple Sclerose en neurogene pijnen, en ingezet kan worden bij klachten veroorzaakt door chemotherapie en HIV-medicatiebehandeling. Op het symposium "Medicinale Cannabis in Nederland vanaf 2003" wordt een laatste stand van zaken gegeven van de toepassingsmogelijkheden en toedieningswijzen van medicinale cannabis. De Stichting Medicinale Cannabis Nederland (MCN) is organisator van het symposium speciaal voor (huis)artsen en andere geïnteresseerde professionals, dat op vrijdag 28 september 2007 in het UMCG plaatsvindt en waarvoor nog enkele plaatsen vrij zijn.

Sinds september 2003 is cannabis legaal op recept in Nederland verkrijgbaar. De werkzaamheid van cannabis is gebaseerd op cannabinoïden. Verstrekking aan patiënten vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Volksgezondheid (Bureau Medicinale Cannabis) via de reguliere apotheek. Door de legale beschikbaarheid van dit medicijn in Nederland lukt het hier steeds beter om onderscheid te maken tussen veilige cannabis voor medicinaal gebruik en cannabis voor recreatief gebruik. Mede dankzij de komst van de Cannabis Apotheek in Groningen begin 2007, wordt de keuze voor patiënten en hun artsen om naar de apotheek te gaan -in plaats van naar een koffieshop- dan ook steeds gemakkelijker.

Tijdens het symposium geven deskundige sprekers - van TNO, BMC, Universiteit Leiden, Erasmus MC en UMCG - een overzicht van de huidige wetenschappelijke stand van zaken rondom medicinale cannabis in Nederland en het gebruik ervan door patiënten. Aan bod komen de diverse toepassingsmogelijkheden, de dosering, de effectiviteit en de specifieke toedieningsvormen van medicinale cannabis. Wethouder Welzijn van Groningen, mevrouw Jannie Visscher, en oud-minister van VWS, mevrouw Els Borst, verzorgen respectievelijk de opening en verdere introductie van het symposium. Tevens kan er op inschrijving onder begeleiding een bezoek worden gebracht aan de Cannabis Apotheek.