Gemeente Utrecht


Interpellatieverzoek 'Kritieke toestand Kanaleneiland'.

Utrecht, 28 september 2007

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Hiermee verzoeken de fracties van VVD, SP, D66 en LU om in de gelegenheid te worden gesteld tot het voeren van een interpellatiedebat in de raadsvergadering van 4 oktober 2007 over de kritieke toestand op Kanaleneiland ten aanzien van veiligheid en criminaliteit.

In Kanaleneiland-noord is in 2006 de criminaliteit schrikbarend gestegen en in 2007 is er een voortzetting van deze ongunstige ontwikkeling. Openbare orde en veiligheid zijn aangetast en hekken worden geplaatst om vluchtroutes voor criminelen af te sluiten.


De politie wordt gehinderd bij handhavingstaken, cameraploegen worden bedreigd en de wijk uitgejaagd. De burgemeester noemt de toestand 'kritiek' en wil een samenscholingsverbod instellen. In een brief van 25 september 2007 kondigt het college nog enkele maatregelen aan voor de korte termijn en voor de langere termijn.

Een kritieke toestand is een fase in een verergerende ontwikkeling. De fracties van VVD, SP, D66 en LU willen in een interpellatie opheldering over de volgende vragen:

- Waarom is niet eerder ingegrepen?
- Wat zijn de oorzaken van de verergering?
- Waaraan heeft in het tot nu toe gevoerde beleid van de politie en de gemeente ontbroken, waardoor de verergering heeft kunnen ontstaan?
- Welke uitgangspunten liggen ten grondslag aan de door u voorgestelde maatregelen?
- Leidt een samenscholingsverbod niet tot verplaatsing van het probleem?
- Waarom is niet gekozen voor een zero-tolerance beleid, met een lik-op-stuk aanpak?

Namens de fracties van VVD, SP, D66 en LU.

C.A. Geldof, VVD


Griffie Gemeenteraad Utrecht


( 030-2861069, 2 030-2861518,

<:mailto:m.trooster>m.trooster@utrecht.<:mailto:m.trooster>nl

* Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

O Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07


---- --