Seminar Turkije en de Europese Unie. De meerwaarde van toetreding


RAVENSTEIN, 20070802 -- Toetreding van Turkije tot de Europese Unie kan in verschillende opzichten voor Nederland, voor Turkije en voor de Unie een meerwaarde opleveren. Die meerwaarde wordt in het seminar Turkije en de Europese Unie kritisch onderzocht op drie terreinen: cultureel-religieus, mensenrechtelijk en strategisch. Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit en het Centrum voor Interculturele Ethiek van de Universiteit van Tilburg organiseren dit seminar op vrijdag 28 september 2007 in Studiecentrum Soeterbeeck, Elleboogstraat 2 te Ravenstein. Meer informatie: www.ru.nl/turkijeendeunie

De Turkse parlementsverkiezingen van 22 juni maakten dat Turkije weer volop in de belangstelling staat. De islamitische hervormingspartij AKP behaalde een grote zege. Deze partij is Europees gezind. Toch bestaat er in Europa angst voor islamiserende tendensen binnen deze partij.

Angst voor de islam en voor schending van de mensenrechten in Turkije maken dat er in de Europese landen verzet bestaat tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Maar wat kan Europa leren van de islam? Hoe kan de mensenrechtensituatie verbeterd worden door toetreding? En welke voordelen heeft Europa van de strategische ligging van Turkije ten opzichte van Centraal Azië? Zijn Europa en Turkije, ondanks begrijpelijk maatschappelijk verzet in Europa én in Turkije, definitief op elkaar aangewezen?

Op het seminar zal aandacht besteed worden aan het feit dat Turkije in de islamitische wereld het enige land is dat bewust geprobeerd heeft de Europese staatsstructuur over te nemen. Vervolgens wordt gekeken naar de positie van etnische en religieuze christelijke minderheden in Turkije. Daarbij is de invalshoek: mensenrechten en de criteria voor toetreding tot de Unie. Dan wordt de vraag gesteld naar de eventuele voordelen voor deze gemeenschappen zelf van toetreding van Turkije tot de Unie. Vervolgens staan de meest actuele ontwikkelingen in Turkije op het gebied van de burgerlijke vrijheden centraal.

Sprekers zijn o.a.
Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden, over ontwikkelingen in de Turkse islam. Herman Teule, hoogleraar Oosters Christendom en directeur van het IVOC aan de Radboud Universiteit Nijmegen, over de meerwaarde van toetreding voor religieuze en etnische minderheden. Joost Lagendijk, Europarlementariër voor Groen Links, over Turkije en de criteria van rechtsstatelijkheid. Alfred Pijpers, senior-onderzoeker European Studies aan het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael, over de strategische betekenis van toetreding van Turkije voor de Unie.

Het seminar is gericht op experts, werkzaam bij politieke, sociaal-economische en religieus-culturele organisaties, die betrokken zijn bij Europa, de Europese Unie of Turkije.

Deelname aan het seminar kost ¤ 65,-. Meer informatie en aanmelding op www.ru.nl/turkijeendeunie. E-mail: info@soeterbeeck.ru.nl, telefoon (024) 361 55 55.





Soeterbeeck Programma