Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Toerisme en promotie » Evenementen

Cursus Kunstbeschouwing in Stadsmuseum

Datum: maandag 27 augustus 2007
Bij de tentoonstelling 'Art Deco - Expressie in vorm en functie' geeft de IJsselsteinse kunstenares Angenelle Thijssen een cursus kunstbeschouwing over Art Deco en de Amsterdamse School.

Vormentaal van Art Deco en Amsterdamse School
De cursus, die over twee avonden is verdeeld, begint op vrijdag 28 september met een inleiding over de vormentaal van de Art Deco en de Amsterdamse School. Aan de hand van een uitgebreide selectie kunsthistorisch beeldmateriaal worden de gebruikte decoratieve elementen en de inspiratiebronnen van deze stijlen getoond. Hierdoor zal de cursist stijlelementen uit deze periode leren herkennen. Wandeling langs IJsselsteinse gebouwen in stijl Amsterdamse School De tweede cursusavond op vrijdag 19 oktober begint met een korte wandeling langs een aantal panden in IJsselstein, waarbij gekeken wordt naar Amsterdamse School kenmerken.

Gezamenlijke rondleiding tentoonstelling `Art Deco - Expressie in vorm en functie'
Gekoppeld aan deze korte tour is een rondleiding door de tentoonstelling `Art Deco - Expressie in vorm en functie', van 8 september tot en met 25 november in het museum te bezichtigen. De expositie toont beelden en objecten uit de periode 1925-1935, die vooral qua geometrische vormentaal aansluiten bij Amsterdamse School stijlelementen van het museumgebouw.
Art Deco
Art Deco is een vernieuwende stijl uit de jaren `20 en `30, die vorm en functie combineert in interieurdecoratie, kunstnijverheid en architectuur door toepassing van monumentale vormen. Alles past op een verfijnde manier goed bij elkaar.
Amsterdamse School
De Amsterdamse School is een aanduiding voor een stroming in de architectuur uit de periode 1910-1940 en kenmerkt zich door een expressieve plastische bouwkunst met een grote variatie in ritme en volumes. Het Stadsmuseum IJsselstein vertoont karakteristieke kenmerken van deze stijl, zoals het visuele herkenningspunt van de hoge schoorsteen, de laddervensters en de getrapte bakstenen profielen langs de raampartijen.
Tijden, kosten en aanmelden
De cursus vindt plaats op vrijdagavond 28 september en 19 oktober van 19.30 tot 21.30 uur. U kunt zich tot zondag 23 september aanmelden bij het Stadsmuseum tijdens openingstijden.
De kosten bedragen EUR 25,- per persoon. Vrienden van het Stadsmuseum betalen EUR 20,-.
De lessen gaan door vanaf vijftien inschrijvingen.

Stadsmuseum IJsselstein
Walkade 2, 3401 DS IJsselstein
tel. (030) 688 68 00
e-mail: info@stadsmuseum.nl
internet: www.stadsmuseum.nl