Ingezonden persbericht


3 september 2007

Vers Glas blaast nieuw leven in Oscar winnende film uit 1958

Bert Haanstra sleepte in 1958 als eerste Nederlander een Oscar in de wacht met de korte experimentele kleurenfilm Glas. Tien jaar na zijn dood zijn de principes van het maken van glas nog niet veel veranderd, maar de vier nieuwe soundtracks van Vers Glas blazen deze breekbare klassieker van Bert Haanstra een heel nieuw leven in.

Wezenlijk onderdeel van het succes van Glas was de bijzondere muziek die Pim Jacobs voor deze film gemaakt heeft. Het plan van productiehuis Oost-Nederland (ON) om te gaan sleutelen aan de muziek van dit gefilmde culturele erfgoed, dat zo in de Canon zou kunnen, werd door veel filmliefhebbers dan ook met de nodige scepsis ontvangen.

Vier verschillende (pop)muzikanten afkomstig uit Duitsland, Engeland, België en Diepenheim, kregen de opdracht om een nieuwe soundtrack voor Glas te maken. Dit leverde vier nieuwe soundtracks op, die even verschillend als overtuigend zijn: Vers Glas.

Tijdens de première op 28 september in Deventer en de aansluitende tour van Vers Glas worden de vier soundtracks live uitgevoerd. De nieuwe soundtracks van Vers Glas zijn gemaakt door:

Eddy De Clercq (België 1955):
deze Amsterdamse Belg is een van de grondleggers van de house- en acidcultuur in Nederland. De soundtrack wordt door hemzelf en gitarist/technicus Zorko Opacic uitgevoerd.

André Manuel (Diepenheim 1966):
deelt als enige de Overijsselse geboortegrond met Bert Haanstra. Deze bijzondere artiest voert zijn nieuwe soundtrack uit samen met BJ Baartmans en Rick Manuel.

Rob Hubbard (Engeland 1956):
bereikte een cultstatus door zijn composities voor de Commodore 64 games in de jaren tachtig. Zijn soundtrack wordt uitgevoerd door leden van de Konrad Koselleck Big Band.

Michael Fakesch (Duitsland 1975):
was lid van het inmiddels uit elkaar gevallen Duitse electronic arts duo Funkstörung. Hij voert zijn soundtrack live uit met behulp van een laptop, 2 kaosspads, 1 303, 3 midicontrollers en 1 dx200

Live uitvoeringen soundtracks Vers Glas:

Bert Haanstra Festival:

27-09-2007: Filmhuis Alleman, Goor (met André Manuel)

28-09-2007: Filmhuis de Keizer, Deventer (met Michael Fakesch, André Manuel, Rob Hubbard, Eddy De Clercq)

29-09-2007: Cinema Concordia, Enschede (met Rob Hubbard)

30-09-2007: Filmtheater Fraterhuis, Zwolle (met Eddy De Clercq)

Nederlands Film Festival:

03-10-2007: Pastoe Fabriek, Utrecht (met Michael Fakesch, André Manuel, Rob Hubbard, Eddy De Clercq)

04-10-2007: Pastoe Fabriek, Utrecht (met Michael Fakesch, André Manuel, Rob Hubbard, Eddy De Clercq)