ACCORDEON ORKEST ELSÉNE uit Nieuwstadt op weg naar Spanje


Jaarlijks terugkerend accordeon festival in San Sebastian

NIEUWSTADT, 20070720 -- Accordeonorkest Elséne uit Nieuwstadt (Limburg) is uitgekozen om tijdens het accordeonfestival op 28 t/m 30 september 2007 in San Sebastian in Spanje een aantal concerten te verzorgen. De organisatie uit San Sebastian nodigt elk jaar één Europees accordeonorkest uit om uitwisseling van muziek en cultuur mogelijk te maken.

De keuze van de Spaanse gastgever werd bepaald door de muzikale prestaties en presentatie van Elséne. Tijdens dit festival viert Zero Sette, het gastgevend accordeonorkest, haar 20-jarig jubileum. Zero Sette en Elséne zullen gedurende drie dagen op verschillende locaties in San Sebastian en omstreken concertuitvoeringen geven.

[groepsfoto Accordeonorkest Elséne] De uitvoeringen zullen o.a. worden gehouden in het prachtige stadhuis van San Sebastian. Ook zijn er plannen "open air" concerten te geven. De stad San Sebastian en het accordeonorkest Zero Sette zorgen ieder jaar voor veel publiciteit rond deze manifestatie. Het festival trekt veel publiek. Deze uitnodiging om zich als orkest op een dergelijk festival te presenteren heeft het bestuur van Elséne dan ook met twee handen aangegrepen. De stad San Sebastian en het accordeonorkest Zero Sette zorgen voor veel publiciteit rond deze manifestatie. Ze willen hun cultuur en vreugde aan het musiceren delen met veel mensen.

Het is bovendien een uitstekende gelegenheid om Nederlandse composities en arrangementen voor accordeonmuziek in orkestvorm te promoten. Voor Elséne is het belangrijk dat vooral de jonge amateur-musici op deze wijze de gelegenheid krijgen contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen met Spaanse musici en solisten uit andere landen. Deze culturele en muzikale uitwisselingen zullen leiden tot een nog betere muzikale uitvoering van het repertoire voor nu en in de toekomst. Voor verdere informatie kan men terecht op www.elsene.nl of http://www.zerosette.es

Op het programma in Spanje staan o.a. de bekende "Piet Hein Rhapsodie" uit 1901 van Peter van Anrooy gearrangeerd voor accordeonorkest door Wim de Ruiter. Het arrangement is toegespitst op de diverse muzikale mogelijkheden van het accordeon. Daarnaast zal de "Accordeon Ballade", een gloednieuwe compositie uit 2007 van Carlo Plaum samen met het gastgevend orkest op de verschillende locaties worden uitgevoerd. Deze laatste compositie wordt postuum opgedragen aan Hubert Kicken, voormalig accordeondocent aan het Maastrichts Conservatorium.

Een bijzonder verrassend element in de keuze van de uit te voeren werken is ook een bewerking door de dirigent van het Largo uit "The New World" van Antonin Dvorak voor accordeonorkest met zang voor sopraan. Deze uitvoering is vernieuwend in de accordeonwereld. Deze bewerking werd met veel succes voor het eerst uitgevoerd tijdens het concert in het Glaspaleis in Heerlen.

De muzikale leiding is in handen van Carlo Plaum

Dank zij een subsidie van het Fonds Amateurkunst en Podiumkunsten wordt deze concertreis mogelijk gemaakt.

Roland Graus
Secretaris Accordeon Orkest Elséne Nieuwstadt





Ingezonden persbericht