Ingezonden persbericht

Persbericht Amstelveen, 23 augustus 2007

'China Now' - kunst in tijden van verandering

29 september 2007 t/m 27 januari 2008

De tentoonstelling China Now is een spectaculair en omvangrijk overzicht van hedendaagse Chinese kunst. Opmerkelijk aan de tentoonstelling is dat deze is samengesteld door Feng Boyi, curator Chinese avant-garde kunst van het eerste uur. Hij heeft voor de tentoonstelling meer dan 75 werken van 40 kunstenaars geselecteerd die voor een groot deel afkomstig zijn uit de collectie van het Essl Museum in Wenen. De presentatie is aangevuld met recent werk uit China. 'China Now' is te zien van 29 september 2007 t/m 27 januari 2008.

Chinese avant-garde

Hedendaagse kunst uit China is op het moment ongekend populair. Op de kunstmarkt wordt het ene na het andere veilingrecord gebroken. Een hype? De aanwezigheid van Chinese avant-garde en eigentijdse kunst op de grote mondiale tentoonstellingen laat zien dat er meer aan de hand is. Met de tentoonstelling 'China Now' wil het Cobra Museum voor Moderne Kunst laten zien wie deze kunstenaars zijn, welke ontwikkelingen er gaande zijn en waarom.

De tentoonstelling is opgebouwd uit zeven thema's aan de hand waarvan het werk van de verschillende generaties kunstenaars vanaf de vroege jaren negentig tot heden wordt belicht. Gezamenlijk geven de thema's een beeld van de diversiteit van de hedendaagse kunst die momenteel in China wordt gemaakt. Met 'China Now' laat het Cobra Museum een ander geluid horen: het China van NU.

De kunstwerken op de tentoonstelling lopen uiteen van 'traditionele' schilderijen en beelden tot installaties, fotografie en nieuwe media. Vrijwel de gehele top van de hedendaagse kunst uit China zal met één of meerdere werken te zien zijn, bekende namen zoals Fang Lijun, Yue Minjun en Zhang Xiaogang, maar ook 'nieuwe sterren' zoals Liu Jianhua en Yin Xiuzhen. Laatstgenoemde maakt op dit moment furore op de Biënnale van Venetië.

Maatschappelijk engagement

Hedendaagse Chinese kunstenaars bevinden zich in een periode van transitie en transformatie. Ze worstelen met de vraag welke posities in te nemen ten opzichte van zowel de Chinese kunsttraditie als de nieuwe Chinese maatschappij. Dat resulteert in krachtige kunstwerken die associaties oproepen met de vitaliteit en het engagement van de CoBrA-beweging.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst biedt de bezoeker met de tentoonstelling 'China Now' tevens de gelegenheid om binnen één museum beide kunstontwikkelingen naast elkaar te zien. Hoe verschillend ook de achtergronden, beide ontstonden ze in tijden van grote maatschappelijke en politieke veranderingen en ontleenden daaraan de behoefte om een nieuwe beeldtaal te ontwikkelen.

Activiteiten tijdens 'China Now'

Voor meer informatie over het uitgebreide lezingenprogramma en de educatieve
activiteiten: zie www.cobra-museum.nl

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige catalogus bij
Uitgeverij d'Jonge Hond met een essay van gastcurator Feng Boyi (160 pag., E 29,95
isbn 9789089100016).

---