Waterschap Rivierenland

Amsterdam-Rijnkanaal weer wat schoner dankzij verbeterde zuivering te Tiel

Op 28 september vindt de officiële ingebruikname plaats van de vergrote en verbeterde zuiveringsinstallatie voor Tiel en omgeving. De installatie is nu nog beter in staat om het afvalwater van Tiel en omliggende plaatsen schoon te maken voordat dat het Amsterdam-Rijnkanaal in gaat.

De uitgebreide en gemoderniseerde zuiveringsinstallatie heeft de capaciteit om het afvalwater van 85.000 personen te verwerken. Het waterschap verwacht hiermee voor de komende 15 tot 20 jaar voldoende capaciteit te hebben. Daarnaast is de vernieuwde installatie beter in staat om vervuilende stoffen als fosfaat en stikstof uit het afvalwater te halen. Het waterschap onderstreept daarmee het belang van duurzame ontwikkeling.

De zuiveringsinstallatie Tiel dateert uit 1983. Door de groei van de bevolking en van de industrie in de afgelopen jaren was de installatie toe aan een uitbreiding van de capaciteit. Daarnaast zijn in de loop der jaren de eisen verscherpt waaraan het gezuiverde water dient te voldoen. De kosten van de uitbreiding en modernisering bedragen EUR 15,4 miljoen.

De openingshandeling wordt verricht door dijkgraaf Kok vanWaterschap Rivierenland in samenwerking met de bestuurlijke vertegenwoordigers van de gemeenten die hun afvalwater geheel of gedeeltelijk naar deze installatie afvoeren. Dat zijn burgemeester De Vreeze (gemeente Tiel), wethouder Prosman (gemeente Neerijnen), burgemeester Tammes (gemeente Buren) en burgemeester Pijnenburg-Adriaenssen (gemeente Neder-Betuwe).

Het afvalwater van de volgende kernen wordt op deze installatie schoongemaakt:
Tiel, Wadenoijen, Kapel-Avezaath, Kerk-Avezaath, Zoelen, Heesselt, Varik, Ophemert, Echteld, Kesteren en het nieuwe industrieterrein Medel.