UMC Utrecht


Immuunsysteem heeft ook een rem nodig

Het afweersysteem is te vergelijken met een formule 1-coureur: een gaspedaal (activatie) is handig, maar om veilig aan de finish te komen is een rem cruciaal. Voor het afweersysteem zijn remmende receptoren belangrijk om te voorkomen dat het overactief raakt en schade aan het eigen lichaam veroorzaakt.

In haar proefschrift beschrijft Eva Rijkers de precieze werking van de remmende receptoren CD200R en LAIR-1. Voor het doorgeven van de signalen van deze receptoren naar het binnenste van de cel zijn verrassend genoeg niet altijd fosfatases nodig. Dok-1 (in het geval van CD200R) en het kinase Csk (in het geval van LAIR-1) zijn ook betrokken bij het doorgeven van remmende signalen. Voor de uitkomst van een virusinfectie is een aantal factoren van zowel virus als gastheer van belang.

In haar proefschrift laat Rijkers zien dat signalering van CD200R zo'n gastheerfactor is. Muizen waarin geen signalering van CD200R mogelijk is worden ernstig ziek van een influenza-infectie. Wellicht komt dit doordat een rem mist, waardoor het afweersysteem te heftig reageert. Waarschijnlijk zijn T-cellen, een bepaald type immuuncellen, betrokken bij het ontstaan van deze symptomen. Het in kaart brengen van gastheerfactoren is van belang voor de preventie en behandeling van ernstig verlopende influenza-infecties.

Rijkers promoveert op 28 september aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Brigitte Lobée tel. 030 250 8580/6371
vrijdag 28 september 2007