Senternovem


Nieuws

28-09-2007 | Amsterdam doet onderzoek economische potentie van duurzaamheid

Duurzaamheid leeft. Maar wat verstaat Amsterdam onder duurzaamheid? De gemeente laat dat samen met de Kamer van Koophandel uitzoeken. Een van de doelen: milieubewuste bedrijven stimuleren zich in Amsterdam te vestigen. Edgar Zonneveldt van de DMB: "ORAM, de ondernemersvereniging Regio Amsterdam, kwam met het idee iets te doen met het vestigingsbeleid voor duurzame bedrijven. Dat hebben we breder opgepakt onder de noemer Groene Loper."

Samen met de Dienst Ruimtelijke Ordening en de DMB zal de Kamer van Koophandel (KvK) een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden. Volgens Simone Veldema van de KvK wordt de economische potentie van duurzaamheid in de regio onder de loep genomen. "We gaan bekijken wat de pareltjes zijn en hoe we die kunnen laten volgroeien. We hebben sterk het idee dat er mogelijkheden zijn om iets internationaal onderscheidends neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de uitstraling van de afvalenergiecentrale."
Zonneveldt: "Het kan gaan om bedrijven die goed bezig zijn, zoals ISO-14001-gecertificeerde ondernemingen, maar ook om bedrijven die zelf actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Idealiter moet het onderzoek resulteren in een beleid voor clustering van op duurzaamheidsgebied excellerende bedrijven en activiteiten, die op hun beurt weer andere aantrekken. Dat past goed in het toekomstbeeld dat we met z'n allen willen voor de stad."
Zoals sommige steden synoniem zijn met bijvoorbeeld een financieel centrum, kan duurzaamheid het imago van Amsterdam worden. In januari worden de uitkomsten van het onderzoek verwacht.