Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

28 september 2007

Nr. 160

Conceptvisie openbare ruimte binnenstad

Rotterdamse binnenstad: Verbonden Stad

Met de conceptvisie De Verbonden Stad zet het Rotterdamse college in op een kwalitatief hoogwaardige en goed ingerichte buitenruimte. Een goede buitenruimte is de belangrijkste voorwaarde voor alle toekomstige, fysieke en economische, ontwikkelingen in de binnenstad. En draagt in grote mate bij aan een aantrekkelijk woon- en leefklimaat in de binnenstad. Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) presenteerde de conceptvisie De Verbonden Stad gisteravond tijdens een debat over het belang van de buitenruimte.

De Verbonden Stad richt zich op het maken van goede straten en kades waardoor een aantrekkelijk netwerk van openbare ruimten ontstaat. Een netwerk dat de belangrijke gebouwen en plekken met elkaar verbindt; een netwerk dat de verschillende woonkwartieren hecht; een netwerk dat op zichzelf aantrekkelijk is en ruimte biedt voor ontmoetingen van de vele verschillende stedelijke culturen.

Vier thema's staan centraal:

1. De verbonden stad: het verbinden van de verschillende kwartieren en parken in de binnenstad.

2. Rivier als stedelijk landschap: de rivier als recreatieve drager.

3. Groene stad: een goede of hechte groenstructuur, doorlopende bomenrijen op boulevards en stadstraten.

4. Beeld- en gebruikskwaliteit: een Rotterdamse standaard voor materialen en objecten voor de buitenruimte (straatmeubilair), de Rotterdamse Stijl.

Het college heeft de conceptvisie op 18 september jl. vastgesteld en vrijgegeven voor consultatie van bewoners, ondernemers, maatschappelijke en culturele instellingen en marktpartijen. De visie op de openbare ruimte van de binnenstad gaat deel uitmaken van een nieuw Binnenstadsplan dat in 2008 wordt vastgesteld en is een uitwerking van de Stadsvisie.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam