Gemeente Sittard-Geleen

120-28-9-2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Verbetering luchtkwaliteit in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 28 september 2007 - Het college van B & W heeft het Luchtkwaliteitplan Sittard-Geleen vastgesteld. Dit plan beschrijft de gemeentelijke maatregelen om de normoverschrijdingen van de luchtkwaliteit in Sittard-Geleen aan te pakken. Tevens wordt met de uitvoering van dit plan de algemene luchtkwaliteit in de gemeente verbeterd.

,,De gezondheid van onze inwoners is onze eerste zorg. De luchtkwaliteit in onze gemeente moet en kan beter,' aldus wethouder Ruud Guyt (milieu). ,,Het verkeer is in onze gemeente de voornaamste veroorzaker van luchtverontreiniging. Daarom stellen wij ook in Sittard-Geleen milieuzones in waarbinnen de meest vervuilende voertuigen worden geweerd. En omdat wij als gemeente waar mogelijk het goede voorbeeld moeten geven, gaan we het gemeentelijk wagenpark vervangen door schone voertuigen.'

Uit de gemeentelijke Rapportage Luchtkwaliteit 2006 blijkt dat de luchtkwaliteit in Sittard-Geleen iets beter is dan in 2004. Desondanks wordt op 33 plaatsen de norm voor luchtverontreinigende stoffen overschreden. Het gaat veelal om beperkte overschrijdingen, die naar verwachting de komende jaren sterk zullen afnemen door schonere voertuigen en infrastructurele projecten. Maatregelen zoals het aanbrengen van parkeerverwijssystemen, dynamisch verkeersmanagement, verbeterde verkeersregelinstallaties, de Rijkswegboulevard en de ongelijkvloerse kruisingen op de Middenweg zijn al in uitvoering genomen of gereed.

Milieuzones

Op een paar locaties zijn de overschrijdingen hardnekkig. Het instellen van milieuzones is een nieuwe, zeer efficiënte maatregel die de luchtkwaliteit aan de bron verbetert. Een milieuzone is een gebied waar vervuilende vrachtwagens worden geweerd en alleen 'schone' voertuigen worden toegelaten die voldoen aan de emissie-eisen zoals overeengekomen in het Convenant Stimulering Schone Voertuigen. Met de genoemde maatregelen, in het bijzonder het instellen van de milieuzones, kunnen de knelpunten Heerlenerweg, Leyenbroekerweg, President Kennedysingel, Odasingel in Sittard en de Mauritslaan in Geleen opgelost worden.

Aardgas

Motorvoertuigen op aardgas zijn energiezuiniger en stoten tot 80 procent minder stikstofoxiden uit. Daarmee dragen ze in belangrijke mate bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Om het rijden op aardgas te stimuleren, wordt voorgesteld bij te dragen in de hoge aanloopkosten van aardgastankstations. Waar mogelijk zal de gemeente in de toekomst auto's aanschaffen die op aardgas rijden.

Groen

Voor de singelwegen in de stad wordt onderzocht wat de meest effectieve groeninvulling (detaillering bomen, tunneleffect, wintergroene struiken en heesters) is. Daarmee wordt aangesloten op projecten elders in het land die onderzoek doen naar de relatie tussen groen en luchtkwaliteit.

Gedragsverandering

Via publiciteitsacties informeren we de burger over de maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarbij wijzen we ook op de bijdrage die de burger zelf kan leveren door gedragsverandering (stimuleren fietsgebruik, het Nieuwe Rijden).

Tot 2010 investeert de gemeente 879.000 euro in het verbeteren van de luchtkwaliteit.

---